Nyheter

Maktkamp i Det hvite hus

Det kommer stadig flere lekkasjer som beskriver Det hvite hus i krise. Lekkasjene kan være «prøveballonger», mener forsker, som tror det skal mye til å få Trump avsatt.

Gjentatte lekkasjer om betyde­lige spenninger og konflikter i Det hvite hus i Washington har tiltatt de siste ukene. Historiene­ tegner nok en gang et bilde av en president som må passes på, avledes og strykes medhårs for ikke å ta avgjørelser i affekt. Men det betyr ikke at presidentens stilling er mer truet enn før. Forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen sier historien viser at «alle» lekker i Det hvite hus, i blant presidentene selv også.

– Lekkasjene forteller at det pågår maktkamper i staben. Ofte er lekkasjer autoriserte «prøveballonger» for å se offentlig­hetens reaksjon på noe. Andre er ment å tvinge presidentens hånd, sier Mjelde.

Spørsmålet mange har stilt seg siden januar, er om Trump egentlig ikke liker å være president.

Selv har han tidligere sagt at det er mye mer slitsomt enn han trodde. I et intervju etter de første hundre dagene i det ovale kontor, sa han til nyhetsbyrået Reuters:

– Dette er mer jobb enn i mitt forrige liv. Jeg trodde det skulle være enklere.

LES KOMMENTAR: Strammer til mot abortråd

«Skikket?»

Stadig flere amerikanske medier stiller helt åpent spørsmålet om Donald Trump er skikket til å være president, og om hans mentale tilstand gjør ham uegnet. Washington Post hadde ledertittelen: «Hva skal man gjøre med en uegnet president».

I forrige uke beskrev den republikanske senatoren Bob Corker Det hvite hus som en «barnehage for voksne».

Bakgrunnen var en Twitter-melding fra presidenten, hvor han anklaget Corker, som er ­leder av utenrikskomiteen i ­Senatet, for å være for feig til å stille til gjenvalg til mellomvalget neste år.

65-åringen har sittet ti år i Senatet og sa i et intervju i New York Times at Trump styrer landet som et «reality show» og at han «vet med sikkerhet» at hver eneste dag i Det hvite hus handler om å prøve å beherske ham.

Corker har flere ganger tidligere åpent kritisert Trump.

LES MER: USA. Året var 1872. Victoria Woodhull bestemte seg. Hun ville stille som presidentkandidat for «Partiet for like rettigheter.»

Trykk-koker

Trump har slitt med lekkasjer fra det indre liv på det ovale kontoret helt siden han tiltrådte som president. Tidligere­ kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci skulle «jakte» dem og hive dem ut. Men han varte bare ti dager i jobben selv.

Avisa Washington Post publiserte sist uke artikler basert på hele 18 anonyme kilder som står nært presidenten. Kildene framstiller en stadig mer isolert, frustrert og hissig mann.

– Det er som en trykk-koker, skal en ha sagt.

Trump skal ha vært rasende over Corkers uttalelser, sint fordi han ikke synes han fikk nok ros for hvordan han håndterte orkanene og frustrert over utenriksminister Rex Tillerson. Tidligere i år skal han ha omtalt Trump som «idiot». Trump har senere foreslått at de burde ta en IQ-test, for å se hvem som er smartest.

Mye av det som kommer fram i Washington Post, er skrevet om mange ganger før: Han har oftere­ et mørkt humør og han liker bedre å snakke med folk og holde møter, som om det var valgkamp.

Også magasinet Vanity Fair har snakket med flere anonyme kilder som beskriver Det hvite hus i krise, og en president som er stadig mer ufokusert og ustabil og at det «rakner for ham».

Opp ned

Men det er ingen grunn til å tro at han ikke blir sittende, sier Hilmar Langhelle Mjelde.

– Jeg vil korrigere medienarra­tivet. Etablissement-politikere og enkelte i media har beskrevet ham som uskikket i to og et halvt år. Trumps velgere og konservative medier som Fox News tilbyr et annet bilde: En president som innfrir løftet om å snu opp-ned på ting i Washington, sier han, og legger til at det er ingen tverrpolitisk enighet om at Trumps presidentperiode er i oppløsning.

En president kan avsettes ved riksrett eller erklæres uegnet gjennom det 25. grunnlovstillegget, og kan i teorien tas i bruk .

– Dersom visepresidenten og statsrådene mente at det hadde rablet for presidenten kunne de initiert en prosess med å fjerne ham, sammen med kongressen. Men den er omstendelig, og presidenten kan yte betydelig motstand, sier Hilmar Langhelle Mjelde.

Med mindre Robert Muellers spesialetterforskning finner ubestridelige bevis for alvorlig maktmisbruk fra Trump, blir han sittende, mener Mjelde.

– Ingen slike beviser foreligger så langt.

LES MER: «Mine barn gir meg mer smerte enn alle mine fiender», skrev president John Adams i et brev til kona si, sent i 1798.

Avreagere

I følge kildene fra Washington Post, betyr ikke Trumps sinne at han nødvendigvis er misfornøyd med dem, men at han avreagerer eller letter på trykket. Men for ham er det forbigående. Dermed gjør han ­sinnet sitt til andre folks problem, ikke sitt eget.

Han har aldri blitt konfrontert med folk som er mektigere enn ham som har «slått tilbake». Derfor behandler han folk som han vil.

– Denne måten å oppføre seg på, skriver Dara Lind i magasinet Vox, er noe de fleste modner fra, fordi de må ta konsekvensene av sine egne handlinger. Men dette gjelder ikke Donald Trump.

Konsekvensen for de ansatte i hans nærmeste krets blir da å hindre Trump fra å gjøre noe som han eller nasjonen vil angre på. Strategien er å ta det rolig, ikke gjøre noe og håpe på at det presidenten er sinna på, vil gå over snart.

En anonym kilde sammenlignet presidenten med en plystrende tekanne, og hvis han ikke får avreagert og lettet på trykket, kan han bli en trykk-koker som eksploderer. Vi er i trykk-koker-området, sa kilden til Washington Post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter