Nyheter

– Må ha samtykke fra alle som filmes

Datatilsynet rister i Facebook-praksisen til Jølstad begravelsesbyrå.

– Facebook-sendingene til Jølstad fremstår som en uforholdsmessig stor inngripen i privatlivet, mener Gullik Gundersen, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

Fra tid til annen får Datatilsynet spørsmål om overføring av gudstjenester. Rådene de da gir, er følgende: Plasser kamera slik at det ikke er mulig å identifisere de som er i kirken. Rent konkret innebærer det å plassere kamera så høyt at man kun fanger opp presten ved alteret. Selv de som sitter på første rad med ryggen til, anbefaler de å unngå å få på film.

LES OGSÅ: Ber kirken starte egne begravelsesbyråer

Stor belastning

– En vanlig gudstjeneste kan være sensitivt i seg selv. For mange er dette en personlig opplevelse. En begravelse er enda mer sensitivt, noe som tilsier at man bør være veldig varsom, sier Gundersen.

Han påpeker at i begravelsesfilmene til Jølstad er det mulig å se absolutt alle som er tilstede. I enkelte sekvenser kan man også se nærklipp av barn. Her bør nok en varsellampe blinke, mener Gundersen.

– Det er en særlig belastning for barn å være med i en begravelse. Det er ikke gitt at du om fire-fem år ønsker å se på nett ansiktet og reaksjonen din når et familiemedlem gravlegges, sier han.

Å direktesende en begravelse på nett trenger likevel ikke å være problematisk, ifølge den juridiske rådgiveren.

– Men da skal man ha et ordentlig samtykke fra alle som har en rolle i seremonien og synes på kamera. Det holder ikke at datteren til avdøde samtykker på vegne av alle, nettopp fordi dette er en setting som griper langt inn i privatlivet.

LES OGSÅ: Nå skal korset dekkes til under begravelser

Må ha samtykke

Er Jølstads Facebook-praksis ulovlig?

– Åndsverksloven har bestemmelser om krav til samtykke når man offentliggjør bilder og film. Utgangspunktet er at det kreves samtykke fra alle som er avbildet, unntaket er at avbildningen er av allmenn interesse. Det kan jeg ikke se er tilfellet her, sier Gundersen.

At Jølstad lar begravelser blir liggende ute på nett, synes han også er problematisk.

– Opplysningene skal ikke lagres lengre enn nødvendig ut fra formålet. Når jeg som utenforstående kan sitte og se på andres begravelser flere måneder i etterkant, så er åpenbart ikke dette formålet med publiseringen av seremonien.

LES OGSÅ: Nå skal korset dekkes til under begravelser

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter