Nyheter

– Må skille mellom bistand og business

Venstre-leder Trine Skei Grande synes skillet mellom business og bistand blir stadig mer utydelig.

Bilde 1 av 2

– Dette er en ganske skummel utvikling. Det at begrepet bistand stadig utvides er ikke bra, sier Venstre-leder, Trine Skei Grande.

Hun mener det vil bli vanskelig å regne ut hvor mye bistand et land faktisk bidrar med når begrepet stadig utvides.

– Bistandsbudsjettet skal brukes til bistand. Det må være et skille mellom hva som er norsk bistand og hva som er norsk business. Det er selvfølgelig mulig å støtte selskaper som gjør investeringer i utlandet. Det som er godt for Norge kan også være godt for et utviklingsland. Men da er det ikke bistand, da er det business.

LES MER: En tredjedel av mine naboer har ikke toalett

Brende-brev til Grande

Utenriksdepartementet varslet langt på vei en kursendring innen bistandsdefinisjonen på tampen av forrige uke.

I et svarbrev til venstrelederen opplyste utenriksminister Børge Brende i forrige uke at Norge ville støtte endringen der man godkjenner støtte «til og gjennom» privat sektor som bistand. Brevet var datert samme dag som OECD-møtet startet.

– Privat sektors rolle i utviklingslandenes økonomiske utvikling er nemlig helt avgjørende for å oppnå bærekraftsmål, skrev Brende.

Utenriksminister Børge Brende skal i neste uke holde en halvårlig utenrikspolitisk redegjørelse for Stortinget. I denne har han anledning til å informere Stortinget om det er foretatt endringer.

LES MER: Kraftig kutt i bistanden til de fattigste

Strammer inne Flyktningstøtte

Lenge har også enkelte utgifter knyttet til flyktninger i Norge blitt regnet som bistand. Også dette har Venstre vært imot.

Leder for utviklingskomiteen i OECD, Erik Solheim, varsler nå at det kan komme endringer på dette området.

– Vi ønsker å se på regelverket. Det vil være en fordel å stramme inn denne ordning. I henhold til regelverket er det bare utgifter knyttet til dem med flyktningstatus som skal regnes inn. I dag er det en praksis hvor utgifter knyttet til mennesker som ikke har flyktningstatus også regnes inn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter