Nyheter

Lovpriser Venstre-sving

Ordfører-Venstre mener Trine Skei Grande ga dem søndagsseier. Nå ønsker de KrF med i stortingskompromiss.

I vår advarte de svært mange av Venstres ordførere og lokaltopper mot partiets modell for søndagshandel.

Nå jubler de over at partiledelsen har droppet Venstres programpunkt, til fordel for en moderert utgave av turiståpent på søndager.

– Dette er noe annet – Venstre bidrar ikke til noe frislipp lenger, sier den som tydeligst har distansert seg fra Venstres linje, Bø-ordfører Olav Kasland.

– Nå er Venstres linje så moderat at også KrF burde inngå i et kompromiss, oppfordrer han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Venstres sving

Tidlig denne uken presenterte Venstre-leder Grande det hun mener kan bli Venstres – og Norges – modell for søndagsåpent.

I stedet for at kommunene skal kunne vedta åpningstidene selv, vil hun la dem få full styring med å definere kommunen eller deler av den som turistkommune. Da kan man nemlig gjøre unntak fra forbudet mot handel på søndager.

Venstre har de nødvendige stemmene. Dermed kan partiets skisse bli så langt Høyre/Frp kommer om de i det hele tatt vil få vedtatt mer søndagsåpent: Venstres løsning – eller dagens ordning.

KrF er likevel steile. Partileder Knut Arild Hareide tar avstand også fra Venstres mer restriktive modell. Til Vårt Land denne uken sa han at det vil være uaktuelt å forhandle om former for søndagshandel.

LES OGSÅ: Søndagen for alvor inn i kommunevalgkampen

Ønsker KrF

Blant Venstres ordførere er det tvil om KrF virkelig vil stille seg uten innflytelse over sluttmodellen:

– Så lenge det er valgkamp, skjønner jeg at KrF står på kampsaker. Men når saken til slutt skal avgjøres, bør det være i KrFs interesse med et bredt politisk kompromiss om saken, sier ordfører i Eid, Alfred Bjørlo.

Bjørlo mener partiledelsen nå går for en linje som «er i tråd med hvordan Venstre-folk i landet tenker» om søndagsåpent.

– Jeg er glad for hensynet som nå tas til motforestillingene fra kirkelig hold og miljøbevegelsen.

LES OGSÅ: Vil ikke at søndag skal bli som alle andre dager

Strenge regler

Finnøy-ordfører Gro Skartveit er sterk motstander av full søndagshandel. Lokalt har også kommunen hennes ønsket søndagsåpent i turiststrøk av øysamfunnet, men fylkesmannens regeltolkning har satt bom for dette.

– Om Venstre nå går for en modell der kommunene selv skal definere om de er turistkommune er det avgjørende at regelverket praktiseres likt, sier Skartveit.

– Disse reglene er strenge. Derfor vil Venstres innebære atskillig færre søndagsbutikker enn regjeringen ville ha. Jeg håper KrF og Venstre til slutt står sammen i saken.

Avtroppende Grimstad-ordfører Hans Antonsen registrerer at det nå ligger an til et regelverk som ligner dagens. Han er mer liberal enn kollegene:

– Jeg nekter å være med på at søndagsåpent er noe stort spørsmål. Striden viser partienes jakt i dagens velferdssamfunn på symbolsaker å markere seg på.

LES OGSÅ: Venstre foreslår nytt opplegg for søndagsåpning

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter