Nyheter

Løslot protest-prest Evans Mawarire

Den evangelikale pastoren Evans Mawarire måtte rømme Zimbabwe etter at han i fjor startet frihetsbevegelsen «Dette flagget».

Bilde 1 av 2

Da Mawarire (39) ved månedsskiftet vendte tilbake til hjemlandet etter å ha vært i eksil i Sør-Afrika og USA siden i fjor sommer, ble han ved ankomsten på Harare flyplass pågrepet og varetektsfengslet.

Onsdag ble den aktivistiske pastoren overraskende løslatt mot kausjon og meldeplikt to ganger i uken, i påvente av ny rettsbehandling 17. februar.

Protestleder

Ifølge aktor Edmore Nyazamba er protestlederen Mawarire «en hyllet terrorist» som han frykter vil stikke av. Dette ble avvist av dommer Clement Phiri, som karakteriserte påtalemyndighetens sak som «svak», og løslot pastoren mot kausjon og meldeplikt, etter å ha beslaglagt passet.

Protestbevegelsen startet da Mawarire la ut en video på YouTube i april i fjor, der han med flagget over skuldrene kritiserte landets stadig forverrede økonomiske krise.

– Når jeg ser på flagget er det ikke en påminnelse om min stolthet og inspirasjon. Det føles snarere som jeg vil tilhøre et annet land, sa Mwarire, som blant annet er anklaget for å ha vanæret nasjonalflagget.

#ThisFlag

Som leder for bevegelsen #ThisFlag oppfordret Mawarire folk til å protestere mot vanstyre og korrupsjon.

Det førte til at han ble pågrepet 12. juli i fjor, anklaget for å ha oppildnet til vold og forsøk på å styrte myndighetene, tross en utalt ikkevoldelig strategi. Da retten også den gang mente saken var svak, ble Mawarire løslatt, noe som utløste feiring i gatene fra mange støttespillere.

I frykt for liv og helse rømte familien i selvpålagt eksil til Sør-Afrika og videre til USA.

Halvert økonomi

Zimbabwe har hatt en kritisk dårlig økonomi siden tusenårsskiftet, da president Robert Mugabe startet sin militante politikk med å beslaglegge gårder eid av hvite farmere. Det lammet jordbruksproduksjon og eksport, og siden er økonomien halvert i størrelse.

Etter flere års hyperinflasjon oppgav Zimbabwe sin egen valuta for åtte år siden, med dollar som primær valuta. Negativ økonomisk vekst og en sterk dollar, med tilhørende svak eksport, har bidratt til mangel på dollarsedler og en øvre grense på kontantuttak for bankkunder på 150 dollar i uken.

LES OGSÅ: Den muslimske mannen

Streikeaksjon

Da pastor Evans Mawarire gikk ut mot Mugabes vanstyre i fjor sommer, oppildnet han en undertrykt opposisjon. Det førte til en nasjonal streikeaksjon, der mange bedrifter, butikker og skoler ble stengt. Streiken rammet kollektivtransport, departementer og domstoler.

Samtidig demonstrerte tusenvis av minibuss- og taxisjåfører mot politiets mange kontrollposter i Harare, angivelig kun for å innkreve bestikkelser.

Den økonomiske krisen og knebling av opposisjonen skaper misnøye og nød. Forsterket av fjorårerts tørkekrise er mer enn fire millioner mennesker nå avhengig av matvarehjelp.

Vestlig redskap

Myndighetene stempler Mawarire som en oppvigler og redskap for vestlig imperialisme. Da han i frykt for familiens liv i fjor sommer rømte landet, langet Mugabe ut mot Mawarire som en slags falsk kristen:

– Se opp for slike menn i presteklær, ikke alle prediker Bibelens sanne ord. Jeg vet ikke om de tjener Gud – de staver Gud baklengs. Hvis Mawarire-familien ikke liker oss, så la dem dra til disse landene som er deres sponsorer, sa Mugabe.

Pastor Mawarire søster Telda Mawarire applauderte onsdagens løslatelse, og la til at «ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter som vi ber myndighetene respektere».

LES OGSÅ: Forsvarets imam: – Rådet var ikke bindende

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter