Nyheter

Løgn-storm på Twitter

Sosiale medier koker over av ironiske meldinger etter at Donald Trumps rådgiver prøvde å bortforklare en løgn med å kalle det «alternative fakta».

Bilde 1 av 2

– Det var hvite mennesker som fant opp rap-musikken.

– Isfjellene forsvinner fordi isbjørnene spiser dem.

– Trump vinner Nobels fredspris fordi han er en så fantastisk god løgner.

Mikrobloggtjenesten Twitter har eksplodert av løgn og usannheter i timene etter den ferske amerikanske presidenten Donald Trumps innsettelsesseremoni. Tonen er ironisk, og meldingene er merket med tittelen #alternativefacts (alternative fakta), for nettopp å tydeliggjøre at dette skal forstås som tull og fanteri.

LES OGSÅ: Vi vet mer om følelsene til Trump enn politikken hans

Ikke «løgn», men...

Den nye Twitter-trenden, som for øyeblikket er i ferd med å ta av også i flere land enn USA, har oppstått som en direkte respons på uttalelser fra pressekorpset til Donald Trump.

Etter at Trump fredag ble innsatt som USAs 45. president uttalte pressesekretæren i Det hvite hus, Sean Spicer, at Trump hadde trukket den største menneskemengden til å se en innsettelsesseremoni i USA «noensinne» – en påstand som raskt ble punktert som usann av journalister.

Da Trumps egen rådgiver, Kellyanne Conway, ble satt til å svare for usannheten, forsvarte hun ham med å si at han bare hadde presentert «alternative fakta».

– Du sier at det var en løgn, og... Sean Spicer, vår pressesekretær, svarte med alternative fakta på det, var Conways respons da hun ble konfrontert med løgnen på TV-programmet Meet the press.

LES MER: Kvinner markerte Trump-motstand med «pussy-hats»

Som en sprekkeferdig vulkan

Få timer etterpå begynte Twitter å flomme over av meldinger som spilte på uttalelsen – under emneknaggen #alternativefacts. «Men sir, jeg fulgte bare den alternative fartsgrensen» og «Det viste seg at toeren jeg fikk i matematikk på videregående var ufortjent. Skolen var ikke klar over mine #alternativefacts», er blant meldingene som har blitt merket med emneknaggen.

Trond Blindheim, sosiolog og kommunikasjonsekspert ved Høyskolen Kristiania tror dette bare er en forsmak på motstanden Trump vil møte i sosiale medier.

– Trump sitter på toppen av en vulkan. Han har gått ut så hardt at fallhøyden nå er veldig stor. Det sitter folk klare på sosiale medier, beredt til å analysere og kritisere alt fra politikken hans til hans keitete fremtoning, sier Blindheim.

LES OGSÅ: Paven vil ikke forhåndsdømme Trump

Avis laget faktasjekk-app

I amerikanske medier har det vært stor frustrasjon over at den nye presidenten har en så lemfeldig omgang med fakta, og under høstens valgkamp gikk det nærmest sport i å faktasjekke alle opplysninger Trump kom med.

Både medier og uavhengige nettsteder arbeider nå aktivt for å avsløre spredningen av falske nyheter fra Trump-administrasjonen. Etter valget har blant annet avisen Washington Post lansert en egen applikasjon som lesere kan legge til i nettleserne Google Chrome og Firefox, som skal gjøre det mulig å faktasjekke alle Donald Trumps twitter-meldinger – eller få opplysninger som setter dem i kontekst.

LES OGSÅ: Bønn, bibler og salmer er helt naturlig i amerikansk politikk

Sin egen detektiv

PR-mann Blindheim er sikker på at også sosiale medier-kampanjer bidrar til å bekjempe spredningen av falske nyheter.

– Nå blir falske nyheter avslørt med én gang. Det er nettopp det som blir mulig med sosiale medier, at det alltid er noen der ute som kan ettergå nyhetene med korrekt informasjon. Det er ikke alltid journalistene som gjør det, men når nyhetsartiklene legges ut på sosiale medier, kommer ekspertene og hiver seg på og kikker informasjonen etter i kortene, sier Blindheim.

– Men det er ikke sikkert at alle som har lest de falske nyhetene får med seg faktasjekken?

– Det er det ikke. Men mulighetene til å faktasjekke er store. Du er bare tre tastetrykk unna selv å sjekke opp hva som er fakta.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter