Nyheter

Livssynskutt og øl-revolusjon i det stille

Både forslag om å kutte trosstøtte og åpne for salg av øl på bensinstasjoner kom helt støyfritt inn i Frps nye program.

Siden partiet bare stemte over åtte dissenser, ble nesten hele partiets stortingsprogram klubbet i en eneste stor samlevotering. Der inngikk også punktet Vårt Land først skrev om i januar: Å fjerne hele ordningen med tilskudd til trossamfunn.

I programmet Frp vedtok heter det at bare vedlikehold av kirkebygg «med kulturhistorisk verdi», samt andre lovpålagte oppgaver skal få støtte.

– Det skal derfor fortsatt gis penger til trosopplæring og prester i hvert sokn. Men annen støtte faller bort og nye modeller må vurderes. En av dem kan være å la folk å få skrive av støtte til livssyn på skatten, sier Bente Thorsen, Frps livssynspolitiske talskvinne.

LES OGSÅ: Frp-landsmøtet gjorde opprør for å redde skolegudstjenesten

Ølkiosker

Både fra KrF og Den norske kirke kom det sterke reaksjoner da forslaget ble kjent tidligere i år. Men Thorsen bekrefter at det aldri var sterke motforestillinger innad i partiet mot å fjerne trosstøtten. Det handler om minst 2,5 milliarder offentlige støttekroner.

Helt til siste fase i programarbeidet var det splid om Frp skulle åpne for salg av øl fra bensinstasjoner og kiosker. Men i sluttvedtaket var hele partiet samlet om å «likebehandle kiosk og dagligvare ved tildeling av salgsbevilling for alkoholholdig drikkevarer».

LES OGSÅ: Frp vedtok forbud mot omskjæring

Dette ble vedtatt

Eks-formann og veteran Carl I. Hagen var blant arkitektene bak Frps presisering av regjeringsplattformen: Ikke støtte en regjering de ikke er en del av – og la Høyre/Frp bli sittende inntil et annet flertall feller regjeringen.

Ellers vedtok Frp dette:

• Lot punktet i prinsipprogrammet som åpner for aktiv dødshjelp bli stående.

• Innførte et Nei til EU i arbeidsprogrammet, uten avstemning.

• Fremme forslag i Stortinget om nasjonalt tiggeforbud.

• Avvikle bistanden til arabiske myndigheter som avviser Israel som jødisk stat.

• Fremme stortingsforslag om offentlig gransking av moskeer.

• Åpning for eggdonasjon, forutsetningen er at donor er kjent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter