Klima

Livreddende lys i landsbyene

De pleide å lese lekser i det flakkende lyset fra osende parafinlamper. Nå har jentene fått solcellepanel på taket og strømsparende LED-lys i leselampene.

Få steder i verden er det lenger mellom strømuttakene enn på den ugandiske landbygda i Kasese-distriktet vest i landet. Spredd over et område som er sju ganger større enn Oslo, mangler 93 prosent av de 800.000 innbyggerne tilgang til strøm.

Livsfarlig

For tenåringsjentene Uenice, Scovia og Jofit har det medført mange års skolegang der leselys har vært en livsfarlig luksus. Lampene hjemme fyres opp med parafin som familiene må kjøpe til en dyr pris, og som i tillegg til å være brannfarlig, slipper ut en særdeles helsefarlig svart karbon.

– Parafinen gjør at øynene svir, og vi blir fort søvnige, fortalte 15-åringen Scovia Mbambu da miljøorganisasjonen World Wide Fund (WWF) for et par år siden bidro til å starte opp et pilotprosjekt med utbygging av solcellekraft i landsbyen.

Selv med vinduet åpent luktet det etter bare ti minutter stramt av parafin i rommet der jentene gjorde lekser, og en blank hinneav svart sot la seg straks på ­huden når man strøk hånden over flammen.

LES MER: Energikrisen truer Afrikas framtid

Dreper 600.000

Den forurensede inneluften som følge av parafinbruk, åpen vedfyring og andre skitne energikilder har en ekstremt høy kostnad. Rundt 600.000 mennesker dør årlig i Afrika sør for Sahara som følge av farlig inneluft – halvparten av dem barn under fem år.

– Familier som disse bruker veldig mye penger på å skaffe seg ved til matlaging og til å kjøpe poser med parafin som gir noen timer med lys om kvelden. Mange bruker 20 prosent av husholdningsbudsjettet på dette.Det er dyrt, det er skittent, og det er helse- og miljøskadelig, sier energirådgiver Marte Ness i WWF Norge.

Men nå kan skoleungdommene Uenice, Scovia og Jofit og rundt 7.000 husstander i Kasese-distriktet glede seg over strøm fra egne solcellepaneler. I tillegg har over 33.000 husholdninger fått kjøpe helse- og miljøvennlige kokeovner som er dobbelt så energivennlige som tidligere, når de fyrte opp under matkjelen med bål på tre steiner på bakken.

LES MER: – Ingen region har gjort mindre enn Afrika for å skape klimakrisen, sier Kofi Annan

Rimelig pris

En kraftig prisnedgang på solcellepaneler de siste årene har sammen med en liten subsidiering fra myndig-­hetene og aktiv tilgang på såkalte mikrolån, bidratt til at titusener for første gang har fått tilgang til strøm til en overkommelig pris.

• Mange forteller at barna nå gjør mer lekser enn før. De klager mindre på at de har vondt i øynene og hodet, og klarer dermed å lese mer enn før.

• De fleste forteller at de føler seg bedre og mer opplagt innendørs. Mange er blitt kvitt plagsom hoste.

• I stedet for å måtte dra til nærmeste sentrum for å få ­ladet ­mobiltelefonene, kan dette nå gjøres hjemme.

• Det er frigjort tid og penger som tidligere gikk med til å skaffeseg ved, trekull og parafin. En kvinne fortalte at hun hadde ­åpnet en salgsbod utenfor ­huset for pengene hun sparte.

LES MER: På dette kontinentet forsvant middelklassen

Pilotprosjekt

WWF Norge betrakter de raske resultatene i pilotprosjektet i Kasese som så vellykkede at de mener det kan videreføres i bred skala i hele Uganda.

Stort sett er det individuelle løsninger med ett solcellepanel for hver familie, men i mai i fjor ble det også åpnet et lite solkraftverk med lokalt strømnett i fiskerlandsbyen Kayanja. Det sørger for strøm til 90 av de 102 husholdningene som er koblet til nettverket.

– Det beste er at dette drives og styres lokalt, der målet er ren og fornybar energi til alle i distriktet. De lokale myndighetene i Kasese samarbeider med organisasjoner i sivilsamfunnet og lokale bedrifter som blant annet selger solcellepaneler og bygger solcelleparker, mens vi i WWF fungerer som tilrettelegger, sier Marte Ness.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fossilt behov? Spørsmålet er om denne småskala utviklingen av fornybar energi – uten framføring av kraftledninger – er tilstrekkelig for et kontinent som ligger så langt bak energiforbruket og industrialiseringen i resten av verden.

– Vi tror dette kan vokse seg stort, men det krever tilrettelegging fra myndighetene og store investeringer fra selskaper som ser at dette er en lønnsom satsing. Solcellepaneler kan ikke alene løse energibehovet i Afrika, men det kan løse energikrisen for mange fattige afrikanere som bor spredd på landsbygda der det aldri vil bli lønnsomt å føre fram et strømnett, sier Ness.

De siste 10–15 årene har kostnadene på solcellepaneler gått så kraftig ned at de med beskjedne støtteordninger kan bli tilgjengelige selv for en fattig afrikansk familie.

Desentralisert

Ifølge en studie fra det internasjonale energi-­byrået IEA, vil 60 prosent av de som i dag ikke har tilgang på strøm, men skal få det innen 2030, trenge desentraliserte løsninger utenom det vanlige strømnettet.

Marte Ness i WWF avviser ­likevel ikke at afrikanske land vil kunne trenge en viss utbygging av fossil kraft i en overgangs-­periode før 2050. Gjennom å kombinere sine enorme ressurser for ren energi med en moderne teknologi, mener hun likevel Afrika langt på vei kan hoppe bukk over fossilutslippsstadiet.

– Ved å satse på utslippsfri, fornybar energi kan Afrika oppleve den trippelgevinsten som Kofi Annan peker på, med mindre fattigdom, bedre miljø og økt vekst og velstand, sier Ness.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima