Nyheter

Listhaug vil sjekke hva Norge tåler av innvandring

Tåler samholdet i Norge høy innvandring? Sylvi Listhaug har satt ned granskningsutvalg.

Innvandringen til Norge har vært rekordhøy det siste tiåret. Ut fra folketallet har innvandringen vært en av de aller høyeste blant OECD-land, melder Solberg-regjeringen.

Norges første innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet, har derfor satt ned et eget ekspertutvalg som skal utrede langsiktige konsekvenser av høy innvandring. Utvalget ledes av professor Grete Brochmann. Hun ledet også et utvalg som i 2011 leverte en rapport om velferdsstaten og innvandring.

Listhaug er særlig bekymret for at velferden skal bli svekket fordi det offentlige må bruke store summer på innvandrere.

– Asyltilstrømningen til Norge kan få store konsekvenser på flere samfunnsområder, som velferdsmodellen vår, statsbudsjettet og kommunenes økonomi, sier Listhaug, som har fått ansvaret for den blåblå asyl-, flyktning-, innvandrings- og integreringspolitikken.

Listhaug har gitt utvalget en tydelig retning. Hun ber utvalget spesielt om å granske hvorvidt «høy innvandring kan komme til å påvirke graden av samhold og tillit i Norge», og «hvilken betydning større økonomisk, sosial, kulturell og verdimessig ulikhet kan ha for samfunnsutviklingen på sikt». Utvalget skal også drøfte «hva som kan bidra til å redusere faren for polarisering og konflikt og styrke fellesskaps- og trygghetsfølelsen i befolkningen».

LES MEIR Frp ut mot kirken og «godhetstyranniet»

Mer positive

Den siste undersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB) om holdninger til innvandrere og innvandring viser at nordmenn flest ikke er like bekymret som Listhaug og den blåblå regjeringen:

• 72 prosent er enige i at «innvandrere flest beriker det kulturelle livet i Norge» – 14 prosent er uenige.

• 52 prosent er uenige i at «innvandrere flest misbruker de sosiale velferdsordningene» – mot 25 prosent enige.

Tallene for tilsvarende undersøkelse i 2014 viser at nordmenn fikk et litt mer positivt syn på innvandrere i år:

• I fjor var 68 prosent enige «innvandrere flest beriker det kulturelle livet i Norge» og 18 prosent var uenige

• 54 prosent var i fjor uenige i at «innvandrere flest misbruker de sosiale velferdsordningene» – 29 prosent var enige.

En tredel

Justisdepartementet (JD), som er ansvarlig for utvalget, skriver at «den norske befolkningen endres markert som følge av innvandringen». JD trekker fram to utviklingstrekk:

• En befolkningsframskriving fra SSB viser fortsatt sterk befolkningsvekst i tiårene framover, primært drevet av flere innvandrere. Andelen med innvandrerbakgrunn – innvandrere og deres barn – er anslått til vel 30 prosent i 2055 og utover, sammenliknet med nærmere 16 prosent i dag.

• Om lag 60 prosent av dem med innvandrerbakgrunn kan komme fra land i Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa utenfor EØS.

Derfor ber Listhaug Brochmann-utvalget svare på «hvordan arbeidsmarked, arbeidsliv mv. bør og vil bli tilpasset fortsatt høy innvandring, særlig av flyktninger».

LES MEIR Ber Listhaug droppe frykt-snakket

Konsekvenser

Selv er statsråden opptatt av sikring:

– Vi er nødt til å analysere konsekvensene for å gjøre de riktige grepene for å sikre den norske velferdsmodellen. Arbeidet utvalget skal gjøre blir derfor svært viktig og jeg ser derfor fram til resultatene av utvalgets arbeid, sier Listhaug.

Mens hun venter på Brochmann-utvalget, strammer Listhaug inn asylpolitikken. I dag presenterer statsråden 40 større og mindre endringer av lov og forskrift. Tiltakene skal få ned asylsøkertallene i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter