Nyheter

Listhaug sier nei til nasjonalt nikab-forbud

Regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker ikke å innføre et nasjonalt forbud mot plagg som dekker elevers og studenters ansikt, som nikab.

Listhaug skriver at nikab og burka er et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner, i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler, ifølge Dagen.

«I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skriver Listhaug videre.

Opposisjonspartiene sier ja

Fremskrittspartiet har i flere år gått inn for å innføre forbud mot heldekkende plagg i skolen.

Et utvalg med ledende politikere fra Arbeiderpartiet, SV, Sp, KrF og Venstre la dessuten i august fram en rekke forslag til ny integreringspolitikk. Blant annet sa utvalget ja til et nasjonalt forbud mot nikab og burka i skolen, mens Frp altså nå i regjering sier nei.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, har tidligere uttalt at partiet flere ganger har fremmet forslag om å forby bruk av heldekkende plagg i norsk skole.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Keshvari fredag morgen. Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde vil ikke kommentere saken overfor NTB.

– Prinsipiell sak

Jan Bøhler mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen avviser at et nasjonalt forbud er aktuell politikk.

– Dette spørsmålet har også dukket opp på statlige høyskoler, og det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene. Her bør samfunnet ta et felles ansvar for å sette grenser og bygge holdninger, og ikke skyve det over på de lokale, sier Bøhler til VG. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter