Nyheter

Likekjønnet vigsel: Få har ombestemt seg

Kirkemøtet vil mandag med stort flertall innføre en liturgi som gjør at også likekjønnede kan gifte seg i kirken. Det viste lørdagens plenumsdiskusjon.

TRONDHEIM: De fleste kirkepolitikerne vil stemme som de gjorde i denne saken i fjor viste innleggene.

I kirkemøtekomiteen som arbeider med denne saken er det et flertall på 15 og et mindretall på seks.

Kirkemøtet 2016 gjorde vedtak om at det skal utarbeides en slik kjønnsnøytral vigselsliturgi. Da var det 31 av 116 kirkemøte-medlemmer som stemte nei. Mange av de som da støttet flertallsforslaget mener at ekteskapet skal være en ordning for én kvinne og én mann, men stemte for vigselsliturgi av hensyn til «kirkens enhet».

Dette begrepet var en gjennomgangsmelodi også i lørdagens plenumsdebatt – fra hele meningsmangfoldet i Kirkemøtet.

LES OGSÅ: Her er vigselsliturgien for likekjønnede ektepar

Snudde – sier nei

Jan Olav Olsen var en av få som i debatten lørdag fortalte at han vil stemme annerledes nå enn han gjorde i den avgjørende avstemningen på fjorårets kirkemøte.

Olsen er bispedømmerådsleder i Agder og Telemark og medlem av Kirkerådet. I fjor tvilte han seg fram til å si ja til at det ble utarbeidet en vigselsliturgi. Nå sier han nei til liturgien.

– Jeg tror det er viktig å synliggjøre at det er et betydelig mindretall i Kirkemøtet som står for et tradisjonelt ekteskapssyn og som sier nei til ny vigselsliturgi, sier Jan Olav Olsen.

LES OGSÅ: – Det er ikke min jobb å forstå dem

Utfordret biskopene

Beate Husa fra Bjørgvin argumenterte også mot ja til vigselsliturgi:

– Å gå for det såkalte konsensusvedtaket er å tildekke uenigheten som er i vår kirke. Jeg er overbevist om at en avstemning som avtegner det reelle bildet av meninger om ekteskapsforståelse i Kirkemøtet, vil være det beste for å bevare enhet i kirken. Derfor er min sterke oppfordring til biskopene og andre: Stem etter samvittighet og overbevisning slik at dere viser åndelig lederskap, oppfordret Husa.

Mye tyder på at ingen av biskopene kommer til å følge oppfordringen fra Beate Husa. Den eneste av dem som i lørdagens debatt etterlot seg noe tvil om hvordan han vil stemme mandag, var biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark.

LES OGSÅ: Sinne og sorg etter kirkebrudd

– Gir rom

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme sa at han kom til å støtte flertallet som vil ha en liturgi for likekjønnede.

– Det omtaler den forståelsen av ekteskapet som jeg har. Det sikrer at det klassiske syn på ekteskapet fortsatt skal ha rom i kirken, sa Kvarme.

– Jeg støtter flertallsforslaget, men ikke utfra billig harmonisering, Jeg håper på bred tilslutning om dette forslaget, fordi jeg tror det kan være godt for kirken, sa hans kollega i Bjørgvin, Halvor Nordhaug.

Ann-Helen Jusnes, biskopen i Sør-Hålogaland, la i debatten vekt på at en ny ekteskapsliturgi «er en seier for ekteskapet som institusjon».

– Dette er evangeliets sak. Det er viktig å få fram at flertalls syn er begrunnet utfra Bibelen, sa Jusnes.

LES OGSÅ: Alt er klart til bryllup

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter