Nyheter

Lar sola skinne over kommunistkongress

President Xi Jinping fikk sagt mye på de tre timene og 23 minuttene åpningstalen hans varte. Beijing står nærmest stille under partikongressen – og smogen forsvinner fra gatene.

– Vi er på vei inn en ny æra i kinesisk politikk. Vi må jobbe for nasjonal foryngelse, sa han blant annet i åpningstalen til de rundt 2.200 delegatene. Han viste også til flere økonomiske utfordringer som partiet må ta tak i: Økende inntektsforskjeller og problemer knyttet til arbeidsmarkedet, utdanning og helsevesenet.

Kinas hovedstad Beijing står nærmest stille under den store partikongressen om startet i går. Samtidig som tusenvis av frivillige – og politi – fyller gatene, vil flere bydeler bli stengt for trafikk, sikkerhetstiltakene på undergrunnsbanen vil bli skjerpet, skriver NTB. Flere butikker som selger kjøkkenutstyr har fått beskjed om at leveranser som inneholder kniver og sakser vil bli stoppet mens partikongressen finner sted, og fotballkampen mellom Beijing Guoan og Chongqing er utsatt.

Professor ved Universitetet i Oslo, Halvor Eifring, synes ikke det er overraskende.

Drastiske steg

– Kina er ikke et land som er forskånet for terrorisme. Samtidig er de vant til å ta drastiske steg, sier han og nevner følgende som eksempel om den forurensede hovedstaden: Det er vanligvis sol i Beijing de dagene partikongressen varer. Smogen blir borte.

– De stopper biltrafikk, fabrikker. De stopper alt, for at de tilreisende skal ha det bra.

– Presidenten snakket om en ny æra. Hva betyr det?

– Det er en måte å si at Kina skal innta det han mener er landets rettmessige plass i verdenssamfunnet, sier Halvor Eifring. Han legger til at den 64-år gamle presidenten har sagt dette lenge. Xi Jinping har langt på vei brutt mye av det Deng Xiaoping i sin tid innførte, og som etterfølgerne fulgte opp.

LES OGSÅ: Må velge mellom troen og partiet

Makt i egne hender

– Han har klart markert at han vil gjøre ting annerledes, for eksempel ved å samle all makt i sine hender. Tradisjonelt har det vært statsministeren som har vært ansvarlig for landets økonomiske politikk, men nå gjør presidenten det selv.

Xi Jinping brukte tid i talen på å snakke om miljøpolitikk, og lovet å bygge et «vakkert Kina». Han understreket også, skriver The Telegraph at lykke er mer enn materielle goder, og at det var partiets ansvar å ordne forurensingen som har preget landet i årevis.

– Miljøpolitikk er viktig i Kina, men ikke bare fra et nobelt synspunkt. Miljøødeleggelser er faktisk et kjempestort problem i landet. En ting er global oppvarming. Men forurensingen i luft, vann og jord, er enorm. Det vet folk. Og for å ha folket i ryggen, er han avhengig av å gjøre noe med det, sier Eifring.

LES OGSÅ: Fredsprisvinner var inspirert av Nietzsche og Sartre

Sanne ansikt

Presidenten har stått i spissen for en knallhard kampanje mot korrupsjon. Det skal ha ført til at 1,3 millioner mennesker er blitt straffet. Både lokale tjenestemenn i små landsbyer og mektige partitopper er fjernet fra stillingene sine og stilt for retten, skriver NTB. Halvor Eifring mener noe av det viktigste med denne kongressen, er å se hvem presidenten egentlig er:

– I sin første periode har han vist seg som en reformpolitiker der det har passet seg, og som en «hardliner», der det har vært best. For selv om han er interessert i reformer, er det ikke nødvendigvis liberale reformer.

Professoren trekker fram antikorrupsjonskampanjen som eksempel. Alle er for at han skal ta de som er korrupte, men metodene som er brukt er brutale, og at man velger hvem man vil ta. Kritikere mener Xi også har brukt dette til å fjerne potensielle rivaler i kommunistpartiet.

Eifring trekker også fram resultatet av utskiftingene i landets reelt sett mektigste politiske organ: Den stående komiteen i kommunistpartiets politbyrå.

Det blir en viktig indikasjon på presidentens innflytelse vil bli .

– Spørsmålet er hvor langt han vil gå. Han er jo ikke uten fiender, sier Efiring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter