Nyheter

Lar klokkene ringe igjen

Oslo domkirke har besluttet å ringe med kirkeklokkene til minne om sivile ofre i krig søndag. – Greit på allehelgensdag, sier biskop Ole Christian Kvarme, men advarer mot ringe-inflasjon.

For to uker siden ringte kirkeklokker verden over i solidaritet med befolkningen i Aleppo i Syria. Aksjonen startet i Kallio lutherske kirke i Helsinki og spredte seg raskt til andre kirker.

Også her i landet ringte klokkene i et hundretalls kirker søndag 23. oktober, etter at Bispemøtet gjorde helomvending og oppfordret til ett kvarters klokkeringing.

LES OGSÅ: Ville først ikke la kirkeklokkene ringe for Aleppo

Sivile ofre

Gruppen «Refugees welcome to Norway» står nå bak en videreføring av aksjonen her til lands, for å minne om sivile ofre i krig. Den ukeslange aksjonen starter søndag med en marsj opp Karl Johan og appeller.

– Flere og flere sivile rammes av krig, og sykehus bombes stadig oftere. Det er starten på en uke der vi setter fokus på krigens lover og bruddene på disse. Vi må tørre å kritisere denne utviklingen, sier Linn Herland Landro, talsperson aksjonen.

Søkte ikke

På listen over organisasjoner som støtter opp om aksjonen står Oslo domkirke. I et møte i domkirkerådet torsdag ble det enstemmig vedtatt å bruke kirkeklokkene fra kl. 15.00 til 15.30, mens toget går opp Karl Johan.

– Vi har ikke søkt om lov fra Bispemøtet, men domkirkerådet kom fram til at det forrige vedtaket kan tolkes dit hen at dette er ok, sier Elisabeth Thorsen, ledende domkirkeprest.

– Denne søndagen er allehelgensdag, og vi retter oppmerksomheten mot alle de som har mistet livet i krig og katastrofer. Det mener vi er innenfor kirkens kjernevirksomhet, og at ringing på denne måten oppfyller kirkeklokkenes sentrale formål.

Ikke til aksjon

Den norske kirkes «regler for bruk av kirkens klokker», ble vedtatt på Kirkemøtet i fjor. Disse slår fast at kirkeklokkene er til «kirkelig bruk» og ikke kan «benyttes for å markere deltagelse i aksjoner eller som støtte til demonstrasjoner». Kirkerådet eller Bispemøtet kan likevel bestemme at kirkens klokker skal brukes i spesielle situasjoner – slik det ble gjort for to uker siden.

Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, slår fast at domkirken i denne saken ikke har handlet i tråd med korrekte prosedyrer.

– Denne beslutningen er ikke innenfor det vedtaket Bispemøtet gjorde for to uker siden, og hverken jeg eller andre i bispekollegiet har vært involvert i domkirkens beslutning. Det er normalt ikke slik vi opererer. Det er Kirkerådet og Bispemøtet som skal gjøre vedtak om kirkeringing, sier Kvarme.

Ikke kontroversielt

Thorsen forstår at enkelte vil mene at dette er brudd på reglementet for bruk av kirkeklokker. Hun tror derimot at reglementet er laget med tanke på demonstrasjoner og aksjoner av mer politisk karakter enn dette.

– Vi mener ikke dette er kontroversielt. Og det forrige vedtaket fra Bispemøtet åpnet for annerledes bruk av kirkeklokkene enn vanlig.

Hadde dere gjort det samme hvis denne aksjonen fant sted på en annen søndag enn allehelgensdag?

Det vet jeg ikke.

Advarer mot inflasjon

Kvarme på sin side påpeker at det er viktig at det ikke går inflasjon i bruk av kirkeklokkene, og at det er derfor Bispemøtet eller Kirkerådet skal gjøre slike vedtak.

– Når det er sagt skjer denne markeringen i forbindelse med allehelgensdag, og ringingen blir til minne om de døde og er et kall til bønn. Det tror jeg kan være både godt og riktig, sier Kvarme som også opplyser at han har god dialog med prestene og staben i domkirken.

– Reglementet slår fast at kirkeklokkene er til kirkelig bruk. Er dette kirkelig bruk?

– Ja.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter