Nyheter

Langt fram til trosmessig likestilling

Som foreløpig siste land har Norge forlatt statskirkeordningen. Fortsatt holder hvert femte av verdens land seg med en statlig religion.

Blant 42 land med en offisiell, statlig religion er det mer enn dobbelt så mange (27 land) som holder seg med islam enn som holder seg med kristendom (12 land).

Da Norge ved årsskiftet ­avskaffet statskirkeordningen, tok vi steget ut av en sakte minkende klubb der staten holder seg med en offisiell religion som har forrang og privilegier framfor andre.

Pew-rapport om 199 land

I en ny rapport fra amerikanske Pew Research Center er riktig nok Norge med blant 43 av 199 land og territorier som ved utgangen av 2015 hadde en statlig religion, vanligvis befestet gjennom landets grunnlov. Om Norge beskriver rapporten i en fotnote prosessen som ved nyttår førte til et formelt skille mellom stat og kirke, men legger til:

– Grunnlovsendringen refererer til kirken som «den etablerte kirken i Norge», og fortsetter med å fastslå at kongen må ha en evangelisk-luthersk tro.

Dermed går Norge tilsynelatende over i neste gruppe på 40 land som har en foretrukket eller favorisert religion. Totalt sett har drøyt fire av ti av verdens land en religion som enten er den offisielle eller har forrang framfor andre religioner.

LES MER: Mener Norge ikke tok steget helt ut 

Islam i klart flertall

Av de 42 landene med en statlig religion, har to av tre enten sunniislam, sjiaislam eller islam generelt som sin offisielle tro.

• Total holder 27 av de 42 landene med statsreligion seg til islam.

• 16 av disse 27 islamske landene ligger i Midtøsten eller Nord-Afrika.

• Av 20 land i Midtøsten 
og Nord-Afrika holder 17 seg med en offisiell, statlig religion. Samtlige av disse er islamske, bort­
sett fra den jødiske staten
 Israel.

I tillegg er det sju offisielle islamske land i Asia-Stillehavsregionen, inklusive Bangladesh, Brunei og Malaysia.

Også i Afrika sør for Sahara holder en liten håndfull land seg med islam som statlig religion: Komorene, Djibouti, Mauritania og Somalia.

Kristendom følger islam

Etter islam er kristendom den vanligste statsreligionen. Det gjelder i 13 land, hvorav åtte er europeiske, blant andre Storbritannia (anglikansk), Danmark og Island (lutherske), Hellas (ortodokst kristent) og Monaco (katolsk).

I Afrika sør for Sahara er det bare ett eneste land som holder seg med kristendom som statsreligion, nemlig Zambia. Afrika sør for Sahara er den regionen i verden der andelen land med en statlig eller favorisert religion er klart lavest, bare 25 prosent.

Favorisering av religioner

Mens islam er klart ledende statsreligion, dominerer kristendom i den nest minst religionsfrie gruppen, altså de som ikke har statsreligion, men som har én foretrukket eller favorisert religion. Av disse 41 landene (inklusive Norge), har kristendommen forrang i 29 land, mot bare tre for islam og fire for buddhisme.

Totalt sett favoriserer mer enn 80 land en spesiell religion, enten gjennom statsstøtte eller ved å tilby en eller flere religioner en mer fordelaktig behandling på ulike områder enn andre trosretninger.

Av de fem verdensreligionene er det bare hinduisme som ikke er statsreligion i noe land, selv om hinduismen dominerer i India, som nå styres av statsminister Narendra Modis hindunasjonalistiske parti BJP.

Flertall av land nøytrale

Fratrukket noen mer eller mindre ateistiske land med sterke restriksjoner på religionsutøvelse, har litt over halvparten av verdens land ingen offisiell eller foretrukket religion. I disse 106 landene er det imidlertid stor variasjon i hvordan myndighetene behandler religionene, men generelt har myndighetene et nøytralt forhold til religionene.

Tross kristentroens sterke stilling, tilhører USA gruppen uten favorisert religion. Den amerikanske grunnloven har et prinsipielt og skarpt skille mellom stat og kirke.

I noen land er statsreligionen hovedsakelig seremoniell, men som regel følger det med en rekke betydelige fordeler. Det gjelder alt fra fordelaktige skatteordninger til eierskap av bygninger og eiendom, og ikke minst tilgang til økonomisk støtte fra staten.

Sterk kontroll av religion

Ti land utmerker seg ved at staten enten har sterke reguleringer av alle religiøse institusjoner, eller er aktivt fiendtlig til religion generelt. Det gjelder Kina, Cuba, Nord-Korea, Vietnam og flere tidligere sovjetrepublikker som Aserbajdsjan og Tadsjikistan, der myndighetene strengt prøver å kontrollere trospraksis, offentlige religiøse uttrykk og politisk aktivitet utført av religiøse grupper.

Bare i fire land er innbyggerne pålagt å følge statens offentlige religion: Saudi-Arabia, Mauritania, Maldivene og Komorene.

Land med statlig eller favorisert religion, regulerer i sterkere grad også religiøs praksis, med restriksjoner eller forbud for minoritetsreligioner. Det gjelder særlig i land der islam er statsreligion. I mange av disse landene har også islam en ekstremt sterk stilling og myndighetsvern.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter