Verden

Land i dyp konflikt mest sjenerøst

I en global undersøkelse kommer nordmenn ut som relativt gavmilde og hjelpsomme, men vi synker på listen. Myanmar topper!

Det er ikke enkelt å sammenligne veldedighet og hjelpsomhet mellom rike og fattige, men britiskbaserte Charities Aid Foundation har de siste fem årene forsøkt å lage en slik indeks for befolkningene i 139 av verdens land – CAF World Giving Index.

2017-indeksen er ikke udelt positiv, verken for Norge eller verden som helhet. Sammenlignet med året før ser der ut som sjenerøsiteten globalt gikk betydelig ned.

Afrika unntaket

Det eneste kontinentet der befolkningen framstår som mer sjenerøse siste år enn gjennomsnittet for de fem årene som er målt, er Afrika.

– Til tross for alle de utfordringene kontinentet vårt står overfor, er det oppmuntrende å se at sjenerøsiteten fortsetter å vokse, sier Gill Bates i den sørafrikanske avdelingen av CAF.

Indeksen er satt sammen ved å spørre innbyggerne i 139 land om de har gjort noe av det følgende i løpet av den siste måneden:

• Hjulpet en fremmed som hadde behov for hjelp?

• Gitt penger til en veldelig organisasjon?

• Brukt tid som frivillig i en organisasjon?

På årets indeks er det gjennomgående en markant redusert vilje til å hjelpe en fremmed, både i rike land og utviklingsland. Svekket vilje til å donere penger er tydeligst i rike land.

Religiøse Myanmar

Få ville på forhånd antatt at Myanmar skulle havne aller øverst på listen over de mest sjenerøse, både for siste år og for de fem årene i gjennomsnitt. Det sørøstasiatiske landet har gjennomlevd militærdiktatur og krevende overgang til demokrati, med voldsomme lidelser særlig for den forfulgte rohingya-minoriteten.

Når lavinntektslandet Myanmar likevel havner på topp, er forklaringen religion. Mellom 80 og 90 prosent av befolkningen er praktiserende buddhister, hvorav 99 prosent følger theravada-retningen, som hevder å ha bevart Buddhas lære uten endringer eller tillegg.

Sentralt i denne religiøse tradisjonen er å flittig donere støtte til buddhistmunker som lever i kloster. Hele ni av ti i Myanmar oppgir å ha gitt penger til veldedighet den siste måneden, og de gjør det også bra på de to øvrige spørsmålene.

Kenya hopper

På plassene bak Myanmar følger Indonesia og Kenya. Sistnevnte har gjort et kraftig hopp fra 12. plass året før, hovedsakelig fordi langt flere siste år oppgir å ha hjulpet en fremmed. Det østafrikanske landet er et av de landene i verden som tar imot flest flyktninger.

Også lutfattige Sierra Leone utmerker seg, og er helt på topp på den delen av undersøkelsen som handler om å ha hjulpet en man ikke kjenner. Det vestafrikanske landet var i 2014 plaget av ebolakrise, og synkende råvarepriser har ført til økonomisk nedgang.

Problemene har likevel svekket viljen til å hjelpe. Åtte av ti i Sierra Leone oppgir å ha hjulpet en de ikke kjenner i løpet av den siste måneden. Landet passerer dermed Irak – et annet problemfylt land – som mest hjelpsomt overfor fremmede.

Norge dropper

Blant de 20 «mest sjenerøse» landene finnes både fattige og rike, muslimske, kristne og buddhistiske. New Zealand er på fjerdeplass, foran USA, Australia og Canada.

Ifølge undersøkelsen er nordmenns sjenerøsitet litt på vei ned. På den siste indeksen skårer Norge 3 prosentpoeng dårligere enn vi har gjort gjennomsnittlig i de fem årene som er målt siden 2012.

På indeksen synker Norge til 20. plass fra 15., en plass Island har overtatt som «best i Norden».

Litt over annenhver nordmann oppgir å ha gitt penger til veldedighet siste måned. Nesten like mange har hjulpet en fremmed, mens en av tre har brukt tid som frivillig i en organisasjon. Norske kvinner gir markant mer penger til gode formål enn menn, et fenomen som går igjen i godt likestilte land som Danmark, Sverige, New Zealand og Australia.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden