Nyheter

Lagt i navnløse graver

Siden 1947 har 17 mennesker blitt funnet døde i Norge uten at noen vet hvem de er. Ingen har meldt dem savnet.

Bilde 1 av 15

28. februar blir en mann i 60 årene funnet død i en forfallen hytte på Rønvikfjellet i Nordland. Han har hvitt, slett hår, turtøy, fjellsko og sekk på ryggen. Politiet tror han hadde ligget der flere uker før han ble funnet. Men ingen har meldt ham savnet, skriver NRK Nordland torsdag.

Obduksjonsrapporten tyder på at det ikke har hendt mannen noe kriminelt. Politiet søker i Norge og utlandet, men uten resultat.

– Det er trist at vi ikke har klart å finne ut hvem han var, sier politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt til NRK.

17 personer

Siden 1947 har politiet funnet 17 lik eller levninger som de aldri har klart å identifisere. I tillegg er fem personer funnet nær den norske grensen, tre Sverige og to i Danmark.

Ingen vet hvem de er. De føres opp i savnetregisteret, en nasjonal oversikt Kripos har over:

• Nordmenn som er savnet

• Utlendinger som er savnet i Norge

• Personer som er antatt omkommet for eksempel på sjøen

• Lik og levninger politiet ikke finner identiteten til

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det er den nasjonale ID-gruppen i Kripos som jobber med å finne personers identitet i situasjoner der mange har omkommet samtidig. Det kan være fly-, skred-, flom- og skipsulykke eller annen katastrofe. Det trår også til når det blir funnet lik eller rester av mennesker som ingen har savnet, som ingen vet hvem er.

– En typisk sak som er vanskelig å løse er når personen er utenlandsk, og har lite eller ikke noe nettverk i Norge, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripios.

Politiet tror også dette er tilfelle med mannen som ble funnet på Rønvikfjellet.

Fire dager

Det er svært sjelden politiet ikke klarer å finne døde personers identitet.

– Innen fire dager klarer som regel politiet å identifisere de fleste likfunn, sier Per Angel, leder for den nasjonale ID-gruppen i Kripos til NRK.

Fingeravtrykk, DNA-profil, tannopplysninger, tatoveringer, arr, kjennemerker av alle slag, klesplagg og inskripsjoner i smykker og ringer. Alt registreres i savnetregisteret i håp om å finne ut hvem de er, hvor de kommer fra og om de har pårørende.

6 måneder

Men noen forblir spørsmålstegn i statistikken, politiet klarer ikke finne deres identitet. Når de har gjort alt de kan for å finne ut hvem vedkommende er, uten å lykkes, gravlegges personen i kommunen der han eller hun ble funnet, i en anonym NN-grav.

Mannen som ble funnet i februar håper Kripos fortsatt at de skal klare å finne ut hvem han er.

– Vi vil vente til Interpol-søket har gått i et halvt års tid før han kan gravlegges. Som regel kommer det inn ei savnetmelding til slutt. Jeg har tro på at han blir identifisert, men det kan ta lang tid, sier Angel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter