Nyheter

Kvartetten fortalte barna om sine drømmer for Tunisia

Fredsprisvinnerne ble spurt om demokrati, diktatur og sine drømmer for Tunisia da de fikk møte norske sjuendeklassinger på Nobels Fredssenter.

Bilde 1 av 2

Hvordan var det å bo i Tunisia under en diktator? Hvorfor blir noen ledere diktatorer og hvorfor er de alltid gale?

200 sjuendeklassinger satt musestille på røde puter som var spredt utover gulvet på Nobels Fredssenter under Redd Barnas fredsprisfest torsdag. Den tunisiske dialogkvartetten svarte tålmodig på spørsmålene fra 11- og 12-åringene.

Diktaturet er vanskelig, svarte Mohamed Fadhel Mahfoudh fra advokatforeningen ONAT.

– Jeg har en sønn og en datter, og hver dag sier de «I feel good». Dere kjenner nok den sangen. Den sier mye om optimismen blant unge i Tunisia. De tror på frihet. Det ville ikke vært mulig uten innsatsen fra organisasjoner og politikere, sa han.

Drøm for Tunisia

Fattigdom er kilden til alt ondt i vårt land, understreket Abdessattar Ben Moussa i menneskerettsorganisasjonen LTDH.

– Noen ganger har diktatorer blitt sittende fordi vestlige land har stilt seg bak dem. Nå har vi en grunnlov som sier at en president bare kan sitte i to perioder. Vi tror dette vil gjøre det vanskeligere for diktatorer å bli sittende ved makten, sa han.

LES OGSÅ: Kvartetten lover å ikke skuffe Nobelkomiteen

– Houcine Abassi, hva er din drøm for Tunisia? spurte en av sjuendeklassingene.

Min drøm er en stor drøm, svarte generalsekretæren i fagbevegelsen UGTT.

– Denne nasjonale dialogen var første steg på en lang reise, som vil fortsette med titusenvis av flere steg. Jeg tror på framtiden, og at det er dere, barna, som vil realisere den, sa Abbasi

Møtet med barna var den første posten på onsdagens program for Den tunisiske dialogkvartetten. Før fredsprisvinnerne dro videre, kastet de røde roser til barna i salen.

– Dialogkvartett et rart ord

Sjuendeklassinger fra Tiurleiken og Sagene skole var ansvarlige for årets Redd Barnas fredsprisfest.

Dialogkvartett er et rart ord, fastslo programlederne Walid Sharif (12) og Emma Krogsvold (12) fra Tiurleiken skole da de åpnet showet.

– Vi har lært at Tunisia klarer å jobbe sammen, at de ikke jobber en og en. De klarte å få folkene til å snakke sammen, uten vold, sier Walid til NTB.

LES ANMELDELSE OM MALALA-FILM: «Tenk om bare en brøkdel av jentene som ser denne filmen, blir inspirert»

– Selv om de ikke har kjent hverandre fra før, så har de klart å finne sammen. Jeg syns det er ganske utrolig at de har klart å gjennomføre det de har gjort, supplerer Emma.

Klassekameratene tar også med seg lærdom fra fredsprisvinnerne når de vender tilbake til skolebenken.

– Vi kan lære å stå mer sammen og høre på hverandres meninger, sier Emma.

– Man trenger ikke være veldig kjent med hverandre for å jobbe sammen, sier Walid.

Morsomme fredsprisvinnere

Walid og Emma forteller at de var veldig nervøse for å være programledere og stille spørsmål på engelsk til fredsprisvinnerne, men at det ikke var så skummelt som de trodde:

– Vi lærte at fredsprisvinnerne ikke var som vi trodde de var. Vi trodde de skulle være skikkelig seriøse, men de slappet virkelig av og var morsomme, sier Walid.

Kronprinsesse Mette-Marit og sønnen Sverre-Magnus og Oslo-ordfører Marianne Borgen deltok også på festen. På scenen opptrådte blant andre Sondre Justad, Nisoo fra Tiurleiken skole, Patrick fra Norske Talenter og dansegruppen Dangerous Gossip, mens Det norske jentekor avsluttet med John Lennons «Imagine».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter