Nyheter

Kutt i IS-lønn

Minst 200 IS-krigere har forlatt gruppen etter et dramatisk lønnskutt, melder britiske Mirror.

IS har hittil gått for å være den rikeste jihadist-gruppen i verden. Ifølge The Atlantic detaljstyrer de økonomien i områder de kontrollerer. The Guardian meldte i fjor høst at gruppen skulle ha rundt 2 milliarder dollar på bok. Inntekten kommer i hovedsak fra olje. Slik tjener de penger:

• Oljerike områder IS kontrollerer i Nord-Irak produserer mellom 25-40.000 fat, verdt 1.2 millioner dollar på det svarte markedet, hver dag.

• Nesten halvparten av Iraks hveteproduksjonen skjer i IS-kontrollerte områder.

• Etter at gruppen tok over Mosul, stjal den ifølge den engelske avisen ut verdier for 425 millioner dollar.

• I tillegg betaler sivilsamfunnet store summer i skatt til gruppen og lokalt næringsliv må betale beskyttelsespenger.

Men fallet i oljeprisen har også påvirket IS, ifølge Newsweek. Den lokale økonomien lider av at kvinnene er jaget ut av arbeidslivet, samtidig som ressurssterke mennesker forlater IS-kontrollerte områder i hopetall. Sivilsamfunnet betaler regningen gjennom enda høyere skatter. For å strupe gruppens inntekter holder den irakiske regjeringen igjen lønnsutbetalingene til statlige ansatte som jobber i IS-kontrollerte områder.

LES OGSÅ: Vil gi din lønn til flyktningene

Gruppen sliter også med å flytte pengene, rent fysisk. I høst har Storbritannia doblet antallet droneangrep mot organisasjonen, som også bombes av USA. Mirror melder at gruppens bokholdere har redusert kontanttransporten som følge av dette.

Det har gått utover lønningene til gruppens krigere i Nord-Irak. Tidligere var IS-medlemmene de best betalte islamistkrigerne i regionen, men som følge av kontantmangel skal lønningene være kuttet fra 260 dollar i måneden, til 65.

Forlater IS

På grunn av kuttene skal 200 krigere i Kirkuk ha forlatt IS, til fordel for andre islamistgrupper.

Det skal ikke dreie seg om en masseflukt av soldater, men ifølge Mirrors kilder i landet skaper størrelsen på IS-kontrollerte områder i Irak og ­Syria, logistikk-utfordringer.

De kan tilta, nå som IS også gjør fremstøt i Nord-Afrika.

Nord-Afrika

I Libya har ­regjeringen flyktet østover i landet. Kaos råder etter at ­Muammar al-Gaddafis styre falt. I den gamle hovedstaden Tripoli har en allianse av ulike militante­ grupper laget en rivaliserende regjering, og fører krig mot regjeringshæren. Flere av gruppene har sluttet seg til IS, og organisasjonens leder Abu Bakr al-Baghdadi. Ifølge Business ­Insider hevder IS-affiliert­e grupper å kontrollere to av ­landets kystbyer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I Sinai-ørkenene i Egypt har flere lokale militante ekstremister sluttet seg til IS. En blant dem kaller seg Sinai-provinsen i Den Islamske stat, og hevder å ha stått bak angrepene som har kostet 32 egyptiske soldater ­livet den siste tiden.

IS suksess i Syria har fått flere grupper i Nord-Afrika til å forlate nord-afrikanske al-Qaida til fordel for nykomlingen IS. Både i Algerie og Tunis har grupper erklært seg som en del av, eller uttrykt støtte til, IS.

Også i Nord-Afrika finnes det oljerike områder, men det gjenstår å se om utvidelsen vil styrke­ eller svekke organisasjonens økonomi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter