Nyheter

Kunne stemt mer nasjonalistisk

Hadde Norge hatt et mer nasjonalistisk parti, ville flere velgere stemt på det, tror valgforsker. Forskere mener høyrepopulisme også i velgermassen nå bør settes under lupen.

I kjølvannet av at høyrepopulistiske strømninger fra Europa og USA siver inn i Norge, slik Vårt Land skrev om i går, har flere spådd dannelse av nye mer nasjonalkonservative partier i Norge. Denne høsten har det også boblet frem spirer til to nye partier i denne sjangeren, begge under arbeidsnavnet «Alliansen» – hvorav ett innvandringskritisk og ett EØS-kritisk.

Slike partier har nok absolutt et potensial blant norske velgere, spår valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Det er nok en del av velgermassen som kunne tenkt seg å stemme mer nasjonalistisk, sier han.

LES OGSÅ: Populistene tar over Europa

Frp som hinder

Men han tror ikke nødvendigvis de vil bryte lydmuren med det første. Ikke bare er det krevende å etablere et helt nytt parti i Norge – mer krevende enn i andre land. Frp tar allerede mye av den plassen, selv om de er mye mer moderate enn høyrepopulistene som vokser frem i andre land.

– Politikk er et nullsumspill der noen må skifte mening og bytte parti. Og selv om Frp ikke representerer perfekt den delen av høyrepopulismen man ser andre steder, klarer de allerede å ta ut den populistiske linjen ganske godt og representere de innvandringskritiske strømningene, sier Bergh.

– Demmer Frp sånn sett opp for høyrepopulistiske strømninger som vi ser tydeligere i Europa?

– Ja, det er et viktig poeng her, som jeg tror vi faktisk kan være glad for. Det at Norge har hatt et moderat høyrepopulistisk parti i mange år som har gitt uttrykk for antielitistiske og innvandringskritiske holdninger og fått disse inn i det politiske systemet, har gjort at strømningene ikke har fått ekstreme utløp, tror valgforskeren.

LES OGSÅ: Den norske høyresiden revner

Høyrepopulister under lupen

Nettopp derfor tror ikke Bergh at det er så viktig at den norske høyresiden klarer å holde seg samlet i denne sammenhengen. For å demme opp for høyrepopulistiske strømninger, er det viktigere at innvandringskritikk har en kanal inn i de etablerte systemene, enn at blå partier som Frp og Høyre greier å samle sine ideologiske tropper.

– Og en slik kanal finnes det i Norge, understreker Bergh.

Like fullt ser både han og kolleger at høyrepopulismen som har vokst seg såpass stor i andre land også påvirker Norge, og derfor bør gås nærmere etter i sømmene enn forskerne har gjort tidligere.

Det skal de sette i gang med i januar. I den store valgundersøkelsen for 2017 vil det bli egen studie av hvordan høyrepopulisme og mobilisering mot innvandring slår ut i velgermassen.

– Selv om vi vet en del om den gruppen i Norge som er oppatt av innvandring, gjør de senere tids hendelser at det er viktig å vite mer om det i detalj. Som for eksempel hvor stor den ekstreme gruppen er sammenlignet med den mer moderat innvandringskritiske, begrunner Bergh nysatsingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter