Nyheter

Kritisk for NMS

Åtte millioner kroner i underskudd tvinger Det Norske Misjonsselskap til å omorganisere og spare penger.

– Det er vanskelig å si hvor kritisk det er, men at det brenner for oss, det gjør det.

Slik kommenterer Jeffrey Huseby, generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS), underskuddet.

Hvitt og grått

To trekk er karakteristisk for misjonsfolket som er på organisasjonens generalforsamlingen som nå pågår i Stavanger: De går med kontanter i lommeboka og håret er hvitt eller grått. Bildet illustrerer organisasjonens problemer. De har ikke klart å rekruttere nok støttespillerne og givere. De sliter med å rekruttere unge.

NMS prøver å nå nye med blant annet mer moderne nettsider, ny kommunikasjonsstrategi og vektlegging av innsamlingsarbeid.

– Konkurransen er hard, blant annet fra andre misjonsorganisasjoner. At Norge er blir et mer og mer sekularisert land gjør også rekrutteringen vanskelig, sier Huseby.

LES MER: Engelsk biskop: Yoga fornyer kirken 

Gjenbruks-suksess

Slik ser ellers den økonomiske situasjonen ut for Norges eldste misjonsorganisasjon som i år feirer 175 år:

• Ordinære gaveinntekter er redusert med ni millioner kroner.

• Testamentariske gaver har økt med 26 millioner kroner.

• De 50 gjenbruksbutikkene har økt sitt bidrag med 13 millioner kroner. Generalsekretæren kaller dette for «det store lyspunktet» i økonomien.

I det utadrettede arbeidet er det brukt 239 millioner, en økning på 10 prosent fra forrige periode. Svekket valuta i samarbeidspartnernes land har imidlertid spist opp økningen.

– Vi har hatt en negativ utvikling, som vi vil snu, sier Jeffrey Huseby.

Færre ledere

Færre inntekter har tvunget den gamle misjonsorganisasjonen til å omorganisere. I hovedsak skal alle ansatte arbeide med enten innsamling eller misjonsarbeid. Arbeid i Norge får mer plass.

Antall ledere er redusert.

I treårsmeldingen omtales rapporter, planer og strategidokument.

– Har dere brukt for mye tid på slikt?

– Vi har hatt en rekke evalueringer og rapporter. NMS har vært en for stor og tung organisasjon. Vi holder på å rigge skuta for å seile lettere, og det vil være avgjørende for framtida, sier Huseby.

Privat misjon

Han vil gjerne fange opp det private misjons- og bistandsengasjementet hos enkeltpersoner som starter egne prosjekt i andre land. Slike engasjement er ofte ikke bærekraftige, mener Huseby. De tar slutt når den ene ildsjelen slutter, mens organisasjoner kan ivareta arbeidet over lengre tid.

– Inviterer dere solooperatørene inn i NMS?

– Dette er sensitivt tema. Jeg tror vi må fange engasjementet før det blir til konkrete prosjekt.

Migrasjon

Migrasjon er et nytt satsingsområde i strategien i årene fram til 2025. Hvordan dette skal foregå vet generalsekretæren ennå ikke.

– Migrasjon er en økende utfordring, mye mer i andre deler av verden enn i Norge. Nord i Kamerun, der vi arbeider, flykter folk fra Boko Haram, sier Huseby.

I Norge vil arbeidet med migranter skje i samarbeid med Den norske kirkes menigheter, som Huseby mener har en utfordring i å integrere kristne flyktninger.

– Det sies at halvparten av dem som kommer til Norge er kristne. Når de ikke finner sin plass i kirken, må vi finne ut hvorfor, sier Jeffrey Huseby.

Gaard leder

Med stort flertall ble Helge S Gaard valgt til ny styreleder for NMS torsdag. Ingen kvinner ville stille som kandidat til ledervalget.

– Det er rart å ha sagt ja til noe som 21 kvinner har sagt nei til, sa Gaard til latter etter at han ble valgt.

Han har åtte år bak seg som misjonær på Madagaskar. Karmøy-prosten var i fjor høst favoritt til å bli biskop i Stavanger bispedømme, men tapte til slutt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter