Nyheter

Kritiseres for å flørte med Frp

Avisen Dagen og redaktør Vebjørn Selbekk kritiseres av profiler blant avisens tradisjonelle kjernelesere. De mener Selbekk «pusher» frem Frp og partiets innvandringssyn.

Blant kritikerne er førsteamanuensis Geir Magnus Nyborg ved Norsk Lærerakademi (NLA) Høgskole i Bergen og tidligere Normisjon-topp Rolf Kjøde. På Facebook får de støtte av flere topper i kristen-Norge.

Begge er trofaste Dagen-lesere og medlem i Kristelig Folkeparti. Nyborg betegner seg selv som «sentrum-høyre» i partiet.

LES OGSÅ: KrF-profiler kan ryke ut av Stortinget

«Pusher Frp»

Det var Nyborg som startet debatten med kronikken «Hvorfor pusher Selbekk Frp» 30. august, der han skriver at han blir «urolig» når han «leser kommentarer som kunne vært skrevet av en valgkampmedarbeider i Frp».

– Inntrykket som har festet seg det siste halvåret er at Dagen er veldig åpne for Frp. Jeg etterlyser et sterkere oppgjør med en del sider ved Frp, utdyper Nyborg overfor Vårt Land.

I kronikken lister han opp ­saker der KrF har fått gjennomslag for det han ser som ­kristne verdier. Han lister også opp en rekke Frp-standpunkt som går i motsatt retning. Derfor ­synes han det er leit at Selbekk i ­stedet «fortfølger alle uttalelser av ­Hareide» og kommer med voldsomme angrep.

Nyborg er særlig opptatt av Frps retorikk overfor flyktninger og asylsøkere – hvilke konsekvenser denne kan ha for mennesker som ser annerledes ut.

LES OGSÅ: Støre vil bytte Listhaug i støyfri minister

«Monoman»

Misjonsnestor Rolf Kjøde roser innlegget på sin Facebook-profil og skriver:

«Vebjørn Selbekks ­monomane hamring på dette saman med mangel på grunnleggande oppgjer med Frps verdiar og haldningar kler ikkje avisa Dagen».

I en kommentar i diskusjonen under posten skriver Kjøde at KrF-kritikk er viktig, men at det er urimelig at partiet «blir skyteskive nr ein». Kjøde ­mener «redaktørens forsiktige tilnærming til Frp sine grunnleggande sekulære verdiar, sjølv om han har markert avstand i eit par svært grove enkeltsaker, er meir enn forunderleg».

Han mener avisen har blitt mer «blå-blå».

Flere kristenprofiler har likt posten – deriblant Terje Bjørkås i Frikirken, OASE-grunnlegger Jens-Petter Jørgensen og tidligere general i Stefanusalliansen, Hans-Aage Gravaas.

– Jeg tror Nyborg har rett i at Selbekk «pusher Frp», sier ­Gravaas til Vårt Land.

– Jeg har inntrykk av at Dagen er positive til Listhaugs retorikk – de tar i hvert fall ikke til motmæle. Om ikke Dagen har blitt mer partipolitisk enn før, så ­synes jeg at de sympatiserer ­ganske sterkt med Frp og småpartier som Partiet De kristne, skyver dem foran seg.

LES OGSÅ: Pinseledere stemmer borgerlig

Selbekk svarer

Både Nyborg og Gravaas understreker at de ikke har gjort en systematisk gjennomgang av Dagens dekning, men viser til hvilket inntrykk de sitter igjen med.

Dét synes ikke Dagen-­redaktør Vebjørn Selbekk er godt nok. Han svarte Nyborg på lederplass samme dag som kronikken sto på trykk.

– Vi står i en opphetet valgkamp, slik tolker jeg utspillene. Men når Nyborg sier så k­raftige ting, må han komme med ­eksempler. De er fraværende.

Både Nyborg og Kjøde er trofaste Dagen-lesere. Hvorfor tror du de sitter igjen med dette inntrykket?

– De er KrFere og partiet ­sliter. Men det er ingen som skriver mer om KrF enn oss, og som ­regel vil deres verdier gjen­speiles på ­lederplass hos oss. Så sier vi ifra de få gangene vi er uenig, som når Knut Arild Hareide ikke ­klarer å si om han er for eller mot ekteskapsloven.

Flere av kritikerne er ­bekymret for følgene av Frps ­retorikk overfor ­flyktninger. ­Burde dere tatt tydeligere ­avstand?

– Nei, vi står opp mot rasisme, fremmedfrykt, muslimhat. Det er brudd på det kristne menneskesynet. Vi har et engasjement for flyktninger, spesielt konver­titter og kirkeasylanter. De må lese nøyere. Vi har på lederplass gått i rette med at Sylvi Listhaug ville ha lærere til å varsle om folk som ferierer i land de har 
flyktet fra, og med Frps landsmøte­vedtak om omskjæringsforbud. KrF er et mye mer nærstående parti for Dagen enn det Frp er. Derfor får debatten i KrF også mye mer plass i Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter