Nyheter

Kritiserer islamforskning

Religionsforskere forsvarer ofte islam og er redde for å kritisere, mener dansk ­forsker. Han mener det er ironisk hvor liten plass det religiøse får i forskningen på islam.

– Det er som om religionsforskningen har bestemt seg for ikke å bidra til å demonisere og kritisere islam, sier Thomas Hoffmann, religionsforsker ved Københavns Universitet og leder for den danske foreningen Forum for islamforskning.

Blant annet mener dansken at det får utslag i at mange forskere toner ned religionens betydning og heller forklarer fenomener ut fra historiske, sosiale, politiske og økonomiske faktorer.

– Jeg sier ikke at kultur og historie ikke er viktig. Men det er noen stabile, religiøse elementer vi bør ha med i tilnærmingen vår til islam. Det er ironisk når noen som kaller seg islamforsker eller religionsforsker, og samtidig sier at religion ikke har betydning, sier den danske forskeren.

Fredag møter han sine norske kollegaer, religionsforskerne Nora Eggen og Oddbjørn Leirvik, til debatt om islamforskernes forhold til muslimenes hellige skrifter. Debatten er en del av Forskningsdagene som pågår over hele landet i disse dager.

LES OGSÅ: Skriver bok om unggutter fra Fredrikstad som ble IS-krigere

Selvkritikk

I Danmark startet denne debatten i februar i år.

Dansk TV2 fikk stor oppmerksomhet med dokumentarserien «Moskeerne bag sløret». To journalister hadde over tid jobbet undercover med skjult kamera i noen av de største moskeene i Danmark for å undersøke deres holdninger til integreringsarbeidet. Serien avslørte at mens muslimske ledere uttrykker seg svært positivt om integrering utad, sier de noe helt annet ­internt.

Avsløringene fikk de danske religionsforskerne til å rette blikket inn mot sitt eget miljø. Hvorfor hadde ingen av dem som har studert disse miljøene oppdaget dette?

– Forskerne har lenge forsvart islam fremfor å se på religionen med kritisk blikk. Dokumentaren var et tydelig eksempel på at vi ikke hadde vært kritiske nok, mener Hoffmann.

Kontroversiell islam

Hoffmann forklarer at det hele tiden pågår diskusjon blant religionsforskere generelt om deres forhold til religionene de studerer. Skal de være kritiske eller mer nøytrale?

– Men debatten blir med en gang mer kontroversiell når den handler om vårt forhold til islam, sier Hoffmann.

LES OGSÅ: Kvinne tiltalt for å ha kalt en annen for «drittmuslim»

Det mener han handler om islams rolle i Europa i dag, og den stadige utviklingen av den globale islamske jihadismen. Den tilspissede offentlige debatten rundt islam mener han har gjort at mange forskere er redde for å bli assosiert med de radikale stemmene som uttaler seg.

– Selv om mye av det som kommer fra den fløyen er overdrevet, kan det også være mye av det som er reelt og sant. Vi kan ikke alltid avvise det. Hvis vi hadde plassert oss i samme kategori som islamkritikerne tror jeg vi i større grad også kunne nådd ut med de positive sidene ved religionen.

Koranen bør leses

Hoffmann etterlyser også større interesse og kunnskap om muslimenes hellige skrifter; Koranen og hadithene, blant sine forskerkollegaer.

– I den forskningstradisjonen jeg kommer fra blir det ikke sett på som relevant å lese og studere Koranen. Det anses å være langt mer relevant hva muslimene selv mener om den, sier han.

– Man kan ikke forstå islam og Koranen ut fra kun det muslimene mener, for det handler ikke bare om fortolkning. Hvis vi fortsetter å gjøre religionen irrelevant i spørsmål knyttet til islam risikerer vi at hele religionsvitenskapen blir sett på som irrelevant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter