Nyheter

Kristne palestinere i klammeri med israelsk politi

Kristne palestinere kom onsdag i klammeri med israelsk politi i nærheten av Betlehem da en gruppe, inkludert flere prester, samlet seg for å protestere mot den israelske delingsmuren.

Demonstrantene samlet seg i den kristne byen Beit Jala for å protestere mot at byggingen er gjenopptatt på en strekning av muren etter flere år med krangler i rettssystemet.

De tre katolske prestene som var til stede, forsøkte å be blant landsbyens oliventrær som var i ferd med å fjernes av bulldosere, men de ble hindret av israelsk politi. En mann ble arrestert da han forsøkte å plante et nytt tre foran bulldoserne.

– Israel er en terrorstat, og vi er ikke redde, ropte demonstrantene mens politiet arresterte dem.

På palestinsk territorium

Israel startet byggingen av den omstridte muren og gjerdet delvis langt inne på palestinsk territorium i 2002 mens den forrige intifadaen var på sitt mest intense.

Israel hevder de bygde muren for å sikre landet mot terrorangrep, mens palestinerne anklager Israel for å tilrive seg landområder fra deres framtidige stat.

Muren, som noen steder er fem-seks meter høy, er en kombinasjon av en mur og et gjerde og skiller Israel fra Palestina over en strekning på 712 kilometer. 85 prosent av den er bygd inne på palestinsk territorium.

Når den er helt ferdig, vil den avskjære 9 prosent av Vestbredden og det okkuperte og annekterte Øst-Jerusalem fra resten av Palestina. Mange steder vil bønder miste adgangen til sin jord og sine vannressurser.

LES KOMMENTAR: «Jødisk ekstremisme er eit farleg åtak innanfrå»

Støtte fra paven

Ved Beit Jala og Cremisan-dalen har det vært kraftig motstand fra de kristne palestinerne, som også har skaffet seg støtte fra selveste paven i Roma.

Saken ble spesielt het da det kom fram at muren ville skille kirkegården i Cremisan fra klosteret og dets vingårder. I tillegg ville muren skille beboerne i Beit Jala fra deres olivenlunder.

Israels høyesterett bestemte i april at arbeidet ved Beit Jala måtte stanses, og at myndighetene måtte vurdere alternative ruter. Men i juli ble det likevel bestemt at arbeidet kunne fortsette, bortsett fra på en kort strekning på noen hundre meter.

LES OGSÅ: - Israel-boikott minner om gammel stempling av jøder

Ulovlig

Beit Jalas beboere protesterer mot at deres land blir konfiskert, og de frykter at plasseringen av muren er et forvarsel om at de store bosetningene Gilo og Har Gilo blir utvidet.

I henhold til folkeretten er Israels okkupasjon av Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, ulovlig, og det er dermed også byggingen av bosetninger på okkupert område.

I 2004 fastslo også Den internasjonale straffedomstolen at byggingen av muren, iallfall der den er på palestinsk territorium, er ulovlig. I likhet med FNs hovedforsamling forlangte de den fjernet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter