Nyheter

Kristne ledere dropper snakk om synd og sex

Synd er nesten fraværende i kristen undervisning om sex. – Gjør at folk tør å leve ut det seksuallivet de har potensial til, mener sexolog.

Bilde 1 av 2

– Synd og skam i seksualitet har ført til at man ikke føler på en tillatelse til å ha sex før ekteskap. Og den som føler at sex ikke er lov, kan få et negativt bilde av seksualitet, sier sexolog Gro Isachsen.

I en undersøkelse blant 361 kristenledere, oppgir 66 prosent at de underviser om seksualitet. Dette kommer fram i rapporten: «Vi hjelper dem til å ta egne, gode, valg» utarbeidet i et samarbeid med Blå Kors Norge og Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Bare 4 prosent av de spurte kristenledere hevder at onani alltid er synd, og kun 5 prosent oppgir at synd er et tema når det undervises om seksualitet.

«Det snakkes mindre om synd og legges mer vekt på egenrefleksjon i kristent ungdomsarbeid», skriver forskerne bak rapporten, Pål Ketil Botvar og Ann Kristin Gresaker, i en kronikk på dagens debattsider.

LES OGSÅ: Ungdomsledere vil undervise yngre om sex og rus

Syndfølelsen fortsetter etter at man er gift

Sexolog Gro Isachsen mener at det å droppe ordet synd, kan føre til at folk tør leve ut det sexlivet de har potensial til. Syndfølelsen vil ikke forsvinne når man gifter seg, selv om man har ventet med sex til ekteskapet.

– Kvinner får ofte skjedekrampe fordi de føler at de gjør noe galt. «Tillatelsen» kommer ikke av seg selv, til tross for at man er gift, sier Isachsen.

Par går glipp av en naturlig utvikling som å finne ut av hverandres kropp, og å prøve seg fram, hvis man venter med det meste helt til den dagen der alt plutselig er lov fordi man er gift, mener hun.

Fortsatt finnes det fortielser og forestillinger om sex som synd som bidrar til at kristne mangler kunnskap, ifølge Isachsen.

LES OGSÅ: 360 delegater skal diskutere Den katolske kirkes syn på familiespørsmål

Ta egne valg

Før i tiden var undervisningen belærende, og dialogen gikk bare en vei. De unge kunne komme med spørsmål, men de lederne hadde svaret. Nå legges det derimot mer vekt på egenrefleksjon i undervisningen, viser KIFO-undersøkelsen.

Parcoach Torbjørn Nordvoll mener det er viktig å huske på at mange kommer fra en tid der andre tok valg for en, men at det nå er viktig at man heller utfordrer seg selv og andre til å ta egne valg.

– Hva tenker du om at en person kan føle seg syndig fordi den andre parten har hatt sex med flere?

– Da er det viktig å tviholde på evangeliet, og ikke religionen fordi alle må kunne få en ny start. Det er viktig å gi en person en sjanse til.

LES OGSÅ: Fotballfellen

Valgte å vente

Helene Pederstad Øien sto i fjor fram på NRK og sa at hun og kjæresten Alexander ønsket å vente med å ha sex før ekteskap. I sommer giftet de seg, og hun angrer ikke på valget som ble tatt.

– Det var vanskelig ikke å skulle ha sex før vi giftet oss, men det var verdt å vente. I dag føler jeg på en trygghet og en spenning i å utforske seksuallivet som gift, sier hun.

– Hvilke konsekvenser tror du det vil få hvis man slutter å snakke om synd i forbindelse med seksualitet?

– Kanskje vil det skape en motkultur hvis vektleggingen ikke ligger på begreper som skam og synd, men på ord som beskriver det jeg tror er de beste rammene for et seksualliv, som varig forhold, trofasthet, kjærlighet, trygghet. Jeg håper og tror flere vil velge å vente med sex før ekteskapet, og at man ikke deler for mye av seg selv med så mange som det gjøres med i dag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter