Nyheter

Kristenrivalene tar debatten på sommerstevne

I hele sommer har Knut Arild Hareide (KrF) og Sylvi Listhaug (Frp) knivet om de kristne velgerne. Onsdag møtes de ansikt til ansikt på Evangeliesenterets landsstevne.

– Jeg ser at Listhaug utfordrer oss på at vi ønsker å hjelpe fattige mennesker i nød. Bistandspolitikk og flyktninger er et naturlig skille mellom KrF og Frp, sier partileder Knut Arild Hareide i KrF.

Den tidlige valgkampen har vært preget av stadige feider mellom Listhaug og Hareide. Listhaug reagerte først sterkt på at hun fikk avslag på å drive valgkamp på kristenstevnet Sarons Dal, mens Hareide fikk mulighet til å tale og bli intervjuet om troen sin under stevnet.

I et intervju med VG 14. juli hevdet Listhaug at Frp leverer bedre enn KrF for kristne velgere både når det gjelder innvandring og støtte til Israel. Hareide på sin side hevdet at Frp krasjer med kristne verdier når det kommer til saker som tvillingabort, alkoholpolitikk, sexkjøpsloven og tiggerforbud.

Og siden har det ballet på seg: Hareide skrev i et innlegg i VG at Listhaug bruker falske beskyldninger for å ramme meningsmotstandere i sin omtale av KrF. Listhaug svarte at ikke-vestlig innvandring presser norske verdier, og at KrF og Hareide er ettergivende for disse kreftene.

Første møte i valgkampen

Onsdag skal de to profilene møtes ansikt til ansikt for første gang i valgkampen. Det skjer under Evangeliesenterets landsstevne på Østerbo.

– Når Listhaug og Hareide møtes, blir det temperatur. Dette er taleføre folk, og de vil begge engasjere velgere med et kristent standpunkt, sier Bjørn Gjellum, som skal lede debatten.

Hareide sier han har deltatt på stevnet flere ganger før og ser frem til debatten.

– Det er en debatt om viktigheten om kristne verdier inn i en ny tid. Norge er i en forandring, og det er viktig å ta vare på de verdiene man har bygd landet på, sier han.

– Naturlig å utfordre Frp

Han trekker frem kampen mot sorteringssamfunnet som en viktig politisk strid og mener at både Høyre, Frp og Arbeiderpartiet har har hatt motstridende syn med KrF når det gjelder tvillingabort.

– Er Frps kristne profil kun en fasade?

– Jeg skal ikke definere Frp som parti opp mot kristne verdier, men mener det er naturlig å utfordre Frp på saker hvor de går på tvers av kristne verdier, sier Hareide.

Bredt panel

De to kristenprofilene møttes også til duell under fjorårets stevne. Forskjellen i år er at Evangeliesenteret har invitert et bredere panel til debatt. I tillegg til Listhaug og Hareide, kommer Martin Kolberg (Ap), Tone Wilhelmsen Trøen (H) og Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Kolberg melder Arbeiderpartiet på i kampen om de kristne velgerne, og sier partiet har mye å by på for denne gruppen.

– Vi har bygd landet på solidaritet og nestekjærlighet. Det er et sammenfall mellom sosialdemokratisk ideologi og den bærende kraften i kristendommen, sier Kolberg, som understreker at det er Arbeiderpartiet som har flest kristne velgere.

– En trussel mot norske verdier

Han mener Frp og Listhaug representerer en trussel mot norske og kristne verdier.

– Listhaug fremmer en kulturell og sosial intoleranse ved alle anledninger. Det siste statsråden har gjort er å kreve at man bor ti år i Norge for å få statsborgerskap. Slik bygger man en underklasse i samfunnet, og dette har vært arbeiderbevegelsens mål å bekjempe, sier Kolberg og understreker:

– Det er meget sentralt for meg å sette dette opp mot et kristent grunnsyn og en kristen tro.

Han håper at både KrF og kristen-Norge tar et oppgjør med Frp.

– Jesus stilte seg på de svakes side og Frp gjør det motsatte. Alle krefter som vil bryte ned fellesskap og likhet må bekjempes, sier Kolberg.

Sylvi Listhaug hadde ikke tid til å kommentere denne saken i helgen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter