Nyheter

– Kristendom og utenomjordisk liv lar seg forene

Oppdagelsen av nye planeter er «dårlig nytt for Gud», mener tidligere rådgiver for Det hvite hus. – En vanlig misforståelse, mener forfatter Bjørn Are Davidsen.

Bilde 1 av 3

– Vi har gjort et viktig skritt mot å finne liv der ute. Fram til nå tror jeg ikke vi har funnet de rette planetene til det. Men nå har vi det rette målet i sikte, sier forsker Amaury Triaud ved Cambridge-universitetet om oppdagelsen av sju jordliknende planeter, ifølge NTB.

Planetene kretser rundt en dvergstjerne 39 lysår unna vårt eget solsystem og er alle på størrelse med Jorda. Dette er det mest lovende funnet så langt når det gjelder å finne forutsetninger for liv utenfor vårt eget solsystem, ifølge et internasjonalt forskerteam.

I kjølvannet av slike oppdagelser stilles ofte spørsmålet om det er mulig å forene kristen tro med et eventuelt funn av liv på andre planeter. Tidligere rådgiver for Det hvite hus, Jeff ­Schweitzer mener det er umulig. En jord 2.0 vil være dårlig nytt for Gud, mener han.

– Liv på andre planeter er t­otalt umulig å forene med ­religiøs tradisjon. Alle andre konklusjoner er ingenting annet enn å revidere historiske fakta for å bevare myten, skrev han i Huffington Post etter oppdagelsen av en jord­lignende planet i 2015.

Schweitzer viser blant annet til at ingen av Bibelens 66 bøker har referanser til annet liv enn det som er på jorden.

– Kjettersk

Forfatter Bjørn Are Davidsen har viet en rekke bloggposter og kapitler i sine bøker til misforståelsen om at kristendommen ikke er kompatibel med liv på andre planeter siden Bibelen ikke direkte omtaler dette.

– Det er en 200 år gammel påstand man kan møte hos alt fra ellers oppegående astronomer til nyateister. Påstanden ble grundig imøtegått allerede den gang av det som senere ble biskop i den skotske frikirken, Thomas Chalmers, sier han til Vårt Land.

Davidsen viser til at det allerede på 1200-tallet – lenge før kjente astronomer som Galileo og Kepler – ble diskutert om Gud kunne ha skapt andre verdener. Dette var ikke en debatt som kirken skygget unna. Tvert imot, Den katolske kirke konkluderte i 1277 med at det er kjettersk å hevde at Gud ikke kunne­ lage ­andre verdener – man kunne­ ikke legge begrensninger på Guds allmakt.

LES OGSÅ: Vil forby bønnerom på norske skoler

Jesus

Kristne teologer har ­siden 1300-tallet diskutert og fabulert rundt teologiske spørsmål knyttet til «romvesenene». Vil de for eksempel ha behov for Jesu frelse?

– Guds sønn, i skikkelsen Jesus fra Nasaret, ga sitt liv for oss her på jorden. Om han har gjort dette på andre planeter, avhenger av om det har vært et syndefall og om dette er den beste løsningen Gud ser der for å gjenopprette forholdet til seg selv. På en ­annen planet kan han ha kommet som noe annet, som passer bedre med situasjonen der, speku­lerer Davidsen.

Romvesener vil også kunne være skapt i Guds bilde, ifølge Davidsen.

– Slik jeg forstår Første mosebok er vi skapt i Guds bilde gjennom forvalteroppdraget vårt: 
Å ta vare på jorden til menneskers beste og Guds ære. Andre vesener kan ha fått lignende oppdrag for sine planeter, og kan dermed også være skapt i Guds bilde, spekulerer han.

Vokse

Nonne og fysiker Kata­rina Pajchel blir ikke skremt av muligheten for at det finnes liv på andre planeter. Hun tror hennes gudsbilde ville blitt enda større om det en dag ble funnet intelligent liv på en annen planet.

– Kjernen i mitt gudsbilde er at det er et mysterium og at det er noe jeg ikke klarer å fange ­eller definere. Det vil alltid være større­ enn våre tanker og begreper. Alt vi oppdager her på jorden ­eller universet er små gløtt inn til hans storhet, sier Pajchel som underviser i fysikk ved Høg­skolen i Oslo og Akershus.

– Gud kan i full frihet skape akkurat det Gud måtte ønske. Jeg holder meg til et teologisk prinsipp der jeg er åpen for at Gud vil og kan handle i full frihet, sier hun.

LES OGSÅ: Reagerer på kreasjonisme-foredrag for unge kristne

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter