Nyheter

KrF støtter frys i hjemsending

Går i rette med de blåblå og støtter SVs forslag om en midlertidig stans i returer av unge til Afghanistan

KrFs holdning ble klargjort da Torhild Bransdal holdt et innlegg etter regjeringens redegjørelser om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan og norsk asylpraksis onsdag.

SV fremmet tirsdag et hasteforslag i Stortinget om umiddelbar stans i tvangsreturer til Afghanistan for unge asylsøkere. Årsaken til at det haster, er at over 900 såkalte «oktoberbarn» – mindreårige, enslige asylsøkere som på papiret har fylt 18 år – nå skal sendes tilbake til Afghanistan. Til nå skal minst 400 av dem ha dratt fra asylmottakene og flyktet til en usikker tilværelse andre steder i Europa for ikke å bli returner

Men før SV-forslaget ble tatt opp til votering, ba Arbeiderpartiet sammen med Venstre, KrF, Sp og SV utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) om å komme til Stortinget og redegjøre for sikkerheten i Afghanistan.

Statsrådene kom og redegjorde onsdag. Dermed blir voteringen over SVs hasteforslag på kommende tirsdag.

LES MER Ap-nestor ber Ap stemme for returfrys

Uforståelig

KrF tok onsdag et kraftig oppgjør med politikken til budsjettkameratene i Høyre og Fremskrittspartiet:;

– Det er komplett uforståelig at disse barna må reise, sa Bransdal, med henvisning til ungdommer som må reise fra Norge etter å ha hatt midlertidig opphold her.

– Jeg vil oppfordre partiene å ta et oppgjør med denne praksisen med midlertidig opphold for enslige mindreårige. Det er det vi preker om, sier Bransdal og sendte oppfordringen spesielt til Sp og Ap.

Opphold

Også Venstre-leder Trine Skei Grande rettet spesiell oppmerksomhet mot bruken av midlertidig opphold for afghanske barn. Hun sa også at hun ønsker å få tilbake det såkalte rimelighetskravet i vurderingen av om folk kan sendes tilbake til internflukt i Afghanistan.

Advarsel

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener regjeringen må lytte til signalene fra Stortinget og ikke gire opp asylreturer til Afghanistan.

– Regjeringen må har respekt for det arbeidet som pågår i Stortinget og ikke eskalere eller på noen måte piske opp stemningen når det gjelder antall utsendelser. Til det er spørsmålet altfor viktig og vanskelig for dem det angår, sa Arnstad i sitt innlegg etter redegjørelsene fra Søreide og Listhaug onsdag.

Senterpartiet vil ta stilling til hasteforslaget fra SV om stans i asylreturer under sitt gruppemøte senere onsdag. Om dette skulle bli avvist, kan Stortinget like fullt gjøre endringer i dagens returpraksis i forbindelse med et representantforslag som allerede er til behandling i kommunal- og forvaltningskomiteen.

LES MER Magre resultat i Afghanistan

Bekymring

Det er grunn til bekymring når så mange stiller spørsmål ved vurderingene myndighetene gjør av sikkerheten til afghanske asylsøkere, mener Aps Rigmor Aasrud.

I sin replikk viste hun til redegjørelsen til Ine Eriksen Søreide (H).

– Hovedbudskapet er at situasjonen er tilfredsstillende, sa Aasrud, lurer på hvordan dette samsvarer med FNs vurdering av forholdene.

Instruerer

Aasrud sier også hun er bekymret for at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått utvidede fullmakter til å instruere forvaltningen. Spesielt gjelder det praksisen med å gi midlertidig opphold til mindreårige asylsøkere fra Afghanistan. Aasrud mener at regjeringens og UDIs praksis her ikke er i tråd med Stortingets vilje.

Ap vil gå nøye gjennom redegjørelsene til de to statsrådene før partiet tar stilling til SVs forslag om en midlertidig stans i returene til Afghanistan.

Mindreårige

Venstre vil ikke stemme for SVs hasteforslag om stans i alle returer til Afghanistan. I stedet fremmer partiet flere egne forslag for Stortinget på tirsdag.

Mens SV-forslaget tar til orde for umiddelbar stans i alle returer til Afghanistan, både assisterte og tvangsreturer, foreslår Venstre at returstansen strammes inn og bare gjelder mindreårige.

– Vi fremmer et eget forslag om stans i utsendelse av barn som kom alene og som henvises til internflukt, sier Venstres innvandringspolitiske talsperson Ketil Kjenseth til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter