Nyheter

– KrF skremmer

KrF feilsiterer statsministeren og bruker skremselspropaganda for å stanse søndagsåpne butikker, mener nestleder Sandra Bruflot i Unge Høyre.

«Folket veit ikkje kva dei vil ha, før dei får det, seier Erna Solberg».

Det skrev KrFU-leder Emil André Erstad i en kronikk på NRKs nettsider denne uken. Nestleder Sandra Bruflot i Unge Høyre reagerer på innlegget.

– Erstad bør være redelig og ­sitere Solberg på det hun har sagt. I stedet vrir han på det for at det skal passe inn i hans ­argumentasjon, sier hun.

Spissformulering

Bruflot ­ønsker å korrigere hva statsministeren har sagt.

– Det Solberg har sagt, er at hun tror mange vil glede seg over dette i framtiden, og at få partier kommer til ha noe ønske om å forandre reglene. Hun har sagt at dette har skjedd i andre land som har innført søndagsåpent. Men dette vrir altså Erstad til at Solberg sier at folket ikke vet hva de vil ha før de får det.

Erstad innrømmer at han har spissformulert seg.

– Budskapet fra Solberg er ­likevel at folk ikke vet hva de vil ha før de får det. Det er essensen i statsministerens uttalelser. Hun tror folk vil snu når får oppleve søndagsåpne butikker i praksis. Det er arrogant, sier han.

Bruflot står på sitt:

– Hva er det som er arrogant? Å skrote et valgløfte fordi KrF mener noe annet, eller å sitere en meningsmotstander på feil måte?

LES OGSÅ: Hareide: Arrogant av Erna Solberg

Flertall på Stortinget

Argumentet om at flertallet ikke ønsker søndagsåpne butikker, er ikke godt nok, ifølge Bruflot.

– Det er ikke sånn at vi pålegger alle å holde åpent på søndag. Vi vil fjerne et forbud som forskjellsbehandler butikkene. Hvis ingen ønsker å handle den dagen, kommer det heller ikke til å være marked for å holde åpent, sier hun.

Men setter ikke regjeringen seg over folkeviljen hvis de tillater søndagsåpne butikker?

– Jeg er ikke enig i det. Det er tre partier som har gått til valg på å innføre dette. Og de har fått flertall på Stortinget.

– Ser du noen negative sider ved å ha søndagsåpne butikker?

– En sak har alltid to sider. Men vi ser at arbeidsledigheten øker. Vi har det veldig bra i Norge når man klager på at det vil åpnes for flere arbeidsplasser. I tillegg er det strenge regler for hvor mange søndager man kan jobbe, sier Bruflot.

LES KOMMENTAREN: Søndagsåpent handler om noe større

Bør begrense markedet

At flertallet ikke ønsker søndagsåpent, er bare ett av mange gode argumenter for å beholde dagens ordning, ifølge Erstad. Han 
mener politikere har et ansvar for å begrense markedet hvis det er til det beste for samfunnet.

– Det vil være vanskelig for butikkene å holde stengt hvis 
regjeringen åpner opp for søndagshandel. Det er i tillegg distriktsfiendtlig og miljøfiendtlig. Når butikkene ber politikerne om å ta ansvar og ikke åpne opp for søndagshandel, burde det lyttes til, sier han.

Erstad mener viktige prinsipper står på spill.

– Det handler om hva slags samfunn vi ønsker å ha. Søndag er dagen med mulighet for hvile og fred for flest mulig.

LES OGSÅ: Beskylder Erna Solberg for å ha ideologiske skylapper

Individuell annerledesdag

Argumentet om at alle kan ha en individuell annerledesdag, overbeviser ikke KrFU-lederen.

– For alle de som går på skole,­ er det ikke mulig å velge sin egen dag. Da er det søndag som gjelder, og det er vi nødt til å ta hensyn til, sier han.

Han kommer med følgende oppfordring:

– Flertallet av kommunene som er styrt av Frp og Høyre, har sagt nei til søndagshandel. Jeg synes Bruflot bør lytte til sine egne partifeller.

Bruflot oppfordrer på sin side Erstad til å sitere statsministeren korrekt neste gang han skriver kronikker.

– Det finnes mange argumenter for og imot. Men Erstad koker suppe på spiker når han siterer Solberg for å få det til å passe inn i hans syn. Han bør være redelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter