Nyheter

KrF sier ja til tvang

– At noen fanger må sendes til Nederland med tvang, er greit, selv om det er synd om det rammer familien deres, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

193 fanger har fått beskjed om at de må sone deler av fengselsdommen sin i Nederland. 110 av dem har valgt det selv, mens 83 sendes mot sin vilje.

– Bare 20 av dem er norske statsborgere. Det betyr at de fleste reiser frivillig eller er utenlandske statsborgere. Jeg tror også flere vil melde seg etter hvert når man ser at de som har reist har det fint der nede, sier Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson i KrF.

– Så det er greit å sende noen med tvang?

– Ja, vi var forberedt på at det kunne bli noe tvang. Det er faktisk slik at har man gjort noe straffbart og blitt dømt, så må man sone.

LES OGSÅ: – Regjeringens fangeeksport rammer barn

KrF-politikeren legger til at han mener det å sende fanger til Nederland ikke er så forskjellig fra at fanger tvangsflyttes mellom norske fengsler.

– Jeg vet om fanger fra Agder som har måttet sone for eksempel i Bergen. Det er også veldig langt å reise for venner og familie, sier Ropstad.

Leit at pårørende rammes

Morten Holstad, en av de norske fangene som skal tvangssendes, sier til Vårt Land mandag, at han synes ordningen er ille: ikke fordi den straffer ham, men fordi den straffer hans pårørende.

Holstad har kjæreste, en voksen datter, en mor og et barnebarn.

– De har ikke gjort noe galt, sier han.

Ropstad mener det er uheldig at de pårørende rammes.

– Derfor ønsker vi at flest mulig skal reise frivillig. Det er også derfor dette er en kortsiktig løsning, sier han.

Nye fengselsceller

Ropstad mener fremdeles det var rett å stemme for Nederland-avtalen.

– Du angrer ikke på at dere stemte ja?

– Nei, nå unngår vi at varetektsfanger slippes fri og vi fikk forhandlet frem at det skal bygges 1000 nye soningsplasser, fordi vi stemte for en kortsiktig avtale med Nederland. Det er disse nye fengselsplassene i Norge som er den viktige og langsiktige løsningen. Det er veldig viktig med et slikt historisk løft i kriminalomsorgen, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Fengselsprestene ble aldri spurt

– Så du tror ikke regjeringen ville bygget fengselsplasser i Norge om de ikke fikk gjennom at avtalen med Nederland kunne settes i verk?

– Nei, de foreslo i alle fall aldri det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter