Nyheter

KrF mister taket på grunnfjellet

KrFs oppslutning blant antatte kjernevelgerne er halvvert siden 2001. – Vår kanskje største utfordring, sier nestleder Ropstad.

Kristelig Folkepartis oppslutning blant medlemmer av kristne organisasjoner eller foreninger smuldrer opp. Det viser statistikk fra valgforsker Bernt Aardal.

– Noe har skjedd med KrFs forhold til denne velgergruppen de siste tre-fire valgene. KrF har sunket fra en oppslutning nær 60 prosent her i 2001 til nesten halvparten i 2013, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

I 2013 utgjorde medlemmer av kristne organisasjoner eller foreninger 10 prosent av den totale velgermassen. Mellom 1969 og 2001 stemte aldri færre enn 4 av 10 av dem KrF, i perioder over halvparten.

– Nå sliter KrF med grunnfjellet, fastslår Aardal.

LES OGSÅ: Jakten på kristenvelgerne

Hovedutfordring

Utviklingen danner et dystert bakteppe før høstens valg, der KrF kjemper mot sperregrensen.

– Å nå denne gruppen, er kanskje den største utfordringen vi har for å vokse. Tallene viser at vi har gjort det bra i periodene vi har klart det, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Han vedgår at han ikke har en fasit for hvordan, men tror den synkende oppslutningen kan skyldes økt meningsmangfold – også i «klassiske kristne spørsmål».

Bernt Aardal tegner også et bilde av en politisk mangfoldig gruppe, men som KrF like fullt har hatt et grep om historisk. Mange av dem vil være medlemmer i lavkirkelige organisasjoner og foreninger i det såkalte bibelbeltet, anslår han:

– En sånn forankring i deler av sivilsamfunnet er en fordel, selv om disse velgerne blir færre, sier Aardal.

Han tror velgerne som glipper her kan gå til Sp, Ap og i noe større grad Høyre.

LES OGSÅ: Mindretall med makt

Den harde kjernen

Også blant velgerne i den aller hardeste kjernen sliter KrF nå, ifølge Aardal.

I Valgundersøkelsen fra 2013 svarte 4 prosent av velgerne at de var personlig kristne, kirkegjengere og medlem i en kristen organisasjon. Disse kaller valgforskeren «den mest aktive lavkirkeligheten». Selv blant disse nådde ikke KrF mer enn 43 prosents oppslutning.

– Selv her får KrF konkurranse fra andre partier. De er liksom ikke tøffe nok.

– Det lover ikke godt for KrF?

– KrFs oppslutning har sunket over tid, også i en del av disse gruppene.

Han tror disse går til små kristenpartier som Partiet De Kristne og til Fremskrittspartiet. Det gjorde nemlig medlemmene som meldte seg ut etter at KrF fjernet bekjennelsesplikten i 2013. Enkelte steder, som Rogaland, kan de kristne småpartiene koste KrF mandater, mener valgforskeren.

Arbeiderpartiet

Mens Venstre har svart på vårens krisemålinger med å spisse den blå profilen og åpne døra igjen for å støtte Frp, står partileder Knut Arild Hareide ved KrFs strategi: Døra er stengt for Frp, og på gløtt for Ap dersom en sentrum/Høyre-regjering blir umulig.

I går syntes derimot nestleder Ropstad å smelle igjen døra for Ap, da NRK refererte ham på at det er uaktuelt å samarbeide med dem.

Er det uaktuelt, Ropstad? Kan du svare ja eller nei?

– Jeg kan ikke det, for vi har et vedtak.

– Du kan ikke utelukke at dere havner i regjering med Ap?

– Nei.

NRK endret senere overskriften. I intervjuet nevnte Ropstad Ap en motstander i valgkampen og kalte samarbeid «uklokt». Han avviser at han spisser den borgerlige profilen for å trygge velgere. Vårt Land skrev nylig at dagens velgere og medlemmer ligger i sentrum/høyre-landskapet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter