Nyheter

KrF kaster kortene – bryter budsjettarbeidet

Etter et tre timer langt gruppemøte valgte KrF å gjøre som Venstre: Bryte budsjettforhandlingene med Høyre/Frp.

– Vi ser nå ikke noen mulighet til å gå videre med de siste skissene som vi har fått. Nå er utspillet opp til regjeringen. Det er deres ansvar for å få på plass et budsjett, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på en pressekonferanse etter gruppemøtet.

– Kommer regjeringen på andre tanker, står KrFs dør åpen 24 timer i døgnet frem til budsjettet blir behandlet, sa Hareide.

På en pressekonferanse halvannen time senere varslet statsminister Erna Solberg at hun igjen vil invitere KrF og Venstre til statsministerboligen – bruddet til tross. Hun har ikke gitt opp håpet om enighet.

Da må hun trolig endre punkter i den omstridte bilpakken som regjeringen har stilt ultimatum om. Hareide refset ultimatumet på pressekonferansen:

– Regjeringen har valgt å stille ultimatum på et tema som vi har forhandlet om i nesten ett år. Så velger regjeringen å legge fram et forslag som er litt dårligere enn den siste skissen som ble lagt fram i fjor. Jeg mener en mindretallsregjering ikke kan stille et slikt ultimatum, uttalte Hareide

Stor enighet i gruppen

Partileder Hareide ville ikke si noe om hva som kan skje dersom alle ekstraanstrengelser for en avtale før mandag går i grus. Om KrF skal stemme subsidiært – og berge regjeringen – er et tema for seg som må drøftes senere.

Finanstalsmann Hans Olav Syversen har ikke gitt opp håpet om å unngå krise mandag. Han bemerket overfor pressen at Hareide til og med hadde gått med på «søndagsåpent for å få til en avtale». Syversen poengterte også at KrFs gruppe var svært enig om å ta bruddet – enigere enn vanlig i vanskelige saker.

LES OGSÅ: Dette var KrFs sjelekvaler under møtet

Etter Venstre

KrFs stortingsgruppe hadde da sittet samlet siden klokken 10.15. Møte om budsjettbrudd eller ei er trolig det viktigste som representantene har hatt i denne stortingsperioden.

Venstres stortingsgruppe brøt forhandlingene ettermiddagen i forveien. KrF bevilget seg i praksis god tenketid da gruppemøtet ikke ble innkalt før klokken 10.10 i dag, dagen etter.

På spørsmål om KrFs vedtak egentlig er annerledes enn Venstres, svarer Hareide:

– Vi bruker andre ord: Vi sier at vi ikke ser muligheten for å gå videre. Bakgrunnen er regjeringens opptreden i denne saken. Uten nye initiativ fra regjeringen vil det ikke bli noen felles enighet.

KrF-lederen bekrefter tydelig overfor Vårt Land at det ikke er aktuelt for partiet å gjøre avtale med Høyre/Frp alene.

– Altså ingen sluttløsning uten Venstre?

– Ja – vi går ikke alene.

LES OGSÅ: KrF under press etter Venstres brudd

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter