Nyheter

KrF har de mest utdannede kvinnene

Det er i KrF vi finner den største andelen kvinnelige stortingskandidater med høyere utdanning. Ingen av de fire valgforskerne Vårt Land har snakket med kan forklare hvorfor.

For to dager siden slapp Statistisk sentralbyrå (SSB) ny statistikk om kandidatene til høstens stortingsvalg. Den viser at blant Kristelig Folkepartis 130 kvinnelige stortingskandidater, har 107 tatt høyere utdanning. Dette er en andel på 82,3 prosent, betydelig høyere enn alle de andre partiene. Ingen av de fire valgforskerne Vårt Land har snakket med kan forklare hvorfor akkurat KrF har de mest utdannede kvinnene.

LES OGSÅ: KrF på kurs mot tidenes valgkatastrofe

Ny informasjon. – Dette er overraskende, sier Jo Saglie, forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF). Han påpeker at stortingspolitikere generelt tar mer utdanning enn gjennomsnittet for befolkningen, men at dette ikke forklarer hvorfor en større andel av KrFs kvinnelige stortingskandidater har tatt høyere utdanning enn andre partier.

– Dette er ny informasjon for meg. Jeg har ingen god forklaring på dette, innrømmer Saglie.

Heller ikke kollegene Rune Karlsen eller Signe Bock Segaard, begge forskere ved IFS, vet hva som ligger bak den høye utdanningsandelen.

– Jeg har heller ikke noe godt svar på dette, sier Segaard.

Hun forslår likevel en hypotese:

– KrF har hatt flere gode kvinnelige rollemodeller gjennom de siste årene, som for eksempel Inger Lise Hanssen. I tillegg har KrF flere kjernesaker som kanskje appellerer særlig til kvinner med høyere utdanning, sier hun.

LES OGSÅ: KrF i kamp mot sperregrensen

Flere å velge i. Bernt Aardal, professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, foreslår en mulig forklaring.

– Flertallet av KrFs velgere er kvinner. Dette gjør jo at partiet har flere å velge mellom, noe som kanskje gjør at det stilles høyere krav til kvinnene, spekulerer han, og viser til at 63 prosent av KrFs velgere i stortingsvalget i 2013 var kvinner.

Han mener også at KrFs velgersammenslutning kan spille en rolle.

– For å jobbe i omsorgs- og undervisningsyrker kreves det høyere utdanning. Dette er viktige velgergrupper for KrF, sier Aardal.

Likevel innrømmer han at andelen er overraskende stor.

– Jeg har ikke noe fullgod forklaring på hvorfor det er slik. Dette blir egentlig bare antakelser, konkluderer han.

LES OGSÅ: Dette er KrFs nye kvinneprofiler

Fornøyd. – Jeg tror veldig mange av KrFs medlemmer er bevisste på å ta utdanning, sier Olaug Bollestad, nestleder i KrF. Hun er selv utdannet intensivsykepleier.

– Det å ta utdanning er også et verdivalg, og jeg tror mange av KrFs medlemmer ser at det ikke er en selvfølge å ha mulighet til å ta utdanning, sier hun.

Bollestad påpeker også at partiet er opptatt av at alle skal ha lik rett til utdanning, både gutter og jenter.

– Jeg tror også at utdannelse gir en bevissthet for hvilke politiske valg man tar. Mange med utdanning ser nok verdien i å engasjere seg i politikken, sier hun.

LES OGSÅ: – Likestillingsstrid stikker dypt i religioner med én Gud

Færrest kvinner. I SSBs statistikk kom det også fram at kvinneandelen blant stortingskandidatene har økt med to prosentpoeng, til 42 prosent, men at Frp henger etter. Mens alle de andre partiene har rundt 50/50 kvinner og menn på stortingslistene sine, var 35 prosent av Frps kandidater kvinner. Dette er 2 prosentpoeng lavere enn stortingsvalget i 2009.

– Jeg tror dette kan forklares delvis av at Frp ikke kjønnskvoterer, sier Jo Saglie, forsker ved IFS.

– I tillegg har Frp en overvekt av menn, både blant medlemmene sine og blant velgerne. Dermed har de færre kvinner å velge blant.

Det har ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra Frp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter