Nyheter

KrF frykter at de svakeste får regningen

Olaug Bollestad mener innsparinger i statsbudsjettet rammer de svakeste for hardt. Sp og SV kaller det blå budsjettet for «smålig» og «kaldt».

– Som nasjon må vi spørre oss hvor vi vil stramme inn når vi nå går strammere tider i møte. Mitt sosiale hjerte sier meg at vi ikke kan la de som sliter mest ta regningen, sier Olaug Bollestad.

Dagen etter at de blåblå la fram sitt statsbudsjett, roser nestlederen i vippepartiet Kristelig Folke­parti regjeringen for å satse penger på helse og skole.

Men prioriteringene innenfor de enkelte feltene i budsjettene rammer i flere tilfeller de svakeste i samfunnet hardt, mener Bollestad:

– Selv om de enkelte summene ikke er så store, får det store konsekvenser for dem det gjelder.

LES OGSÅ: Budsjettkutt i hjertesaker presser KrF

Blå kutt

Hvor vi velger å spare, sier med andre ord noe om oss som samfunn. Derfor er KrF-toppen kritisk til disse blå forslagene:

Kutt på 30-40 millioner til ideelle rusinstitusjoner. KrF fikk inn 100 ekstra millioner i fjor, for bedre å hjelpe dem som trenger det mest. Nå «tar regjeringen de kronene», mener Bollestad.

Kutt i støtten til frivillige organisasjoner som 4H og Bondekvinnelaget. Frivilligheten er samfunnslim og viktig for folk som står på utsiden, mener nestlederen.

Høyere terskel for at kommuner kan få tilskudd til særlig ressurskrevende oppgaver. Det kan vippe et presset kommunebudsjett.

Det legges opp til færre kvoteflyktninger, selv om kommunene melder om kapasitet til å ta imot flere. I tillegg har regjeringen, ifølge KrF, lagt seg 350 millioner kroner under bistandsmålet på én prosent av BNP som Stortinget har pålagt dem.

I forrige periode fikk regjeringen vedtatt endringer i pleiepengeordningen, som ga deg tilsvarende vanlig lønn for å være hjemme og pleie alvorlig syk familie. Nå får du etter ett år bare 66 prosent av vanlig lønn. Dette er videreført i budsjettet.

– Jeg gråt da jeg møtte en familie som var rammet. De sparte kommunene masse penger ved å yte omsorg selv, så må de klare seg med 66 prosent av sin vanlige lønn.

BERIT AALBORG: «Høstens bikkjeslagsmål»

Rød klut

I trontaledebatten, dagen før budsjettet ble lagt fram, fikk KrF imidlertid de andre partiene med på å se på pleiepengeordningen igjen.

De røde er ikke stort bedre enn de blå, mener Bollestad, som spisser sentrumsprofilen ved å slå mot venstresiden også.

– De har aldri vært en pådriver for ideelle. Den rødgrønne regjeringen kuttet støtten til Evangeliesenteret og i tilskuddsordningen for ressurskrevende oppgaver i kommunene.

Det mye omtalte forslaget om å fjerne skatteklasse to – som gir lavere skatt til ektepar der én har lav inntekt – har KrF lenge vært ensom garantist for, ifølge Bollestad. Rød som blå står her på en linje som frarøver familier valgfrihet, mener hun.

Senterpartiets Kjersti Toppe minner derimot om at Sp også har reddet skatteklasse to i sine alternative budsjett. Hun kaller det blå budsjettet «smålig».

LES OGSÅ: Varsler nye prestekutt på grunn av statsbudsjettet

Småkutt

– Det er mange små usosiale kutt som til sammen vil gjøre det vanskeligere for dem som har minst og har det vanskeligst, sier Toppe, og peker på:

Kutt til frivillige organisasjoner, til dagpenger og bostøtte.

Økt egenandel for kronikere står ved lag mens den varslede opptrappingen til kronikere, rus, psykiatri og rehabilitering uteblir.

Bidragsordningen fases ut, noe som rammer mange pasienter med store utlegg til legemidler.

– Endringene begrunnes med arbeidslinja, men rammer dem som sliter og ikke kan noe for det. Det er faktisk folk i Norge som er syke, som har mister jobben og som trenger hjelp, sier Toppe, og legger til:

– Nå er KrF i vippeposisjon. Det hviler et stort ansvar på dem om å rette opp den sosiale profilen i budsjettet.

Kaldt

Kari Elisabeth Kaski i SV mener budsjettaperne er barn, barnefamilier, vanskeligstilte og lavtlønte. Hun peker på økt makspris på barnehageplass, samt at regjeringen viderefører kutt i barnetillegg for uføre med barn.

– Regjeringen kutter også i hjelpen til fattige tilreisende. Det er kaldt å kutte i et tiltak fra organisasjoner som baserer seg på frivillig innsats.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter