Nyheter

KrF fattig på rike onkler – slått av De Kristne

Selv minipartier som Partiet De Kristne og Liberalistene hentet inn større beløp i valgkampgaver enn stortingspartiet KrF.

Det går frem av en oversikt fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Den viser at KrF bare noterte seg for 145.000 kroner i valgkampbidrag. Partiet De Kristne hanket inn 375.000 kroner – Venstre ble forsynt med 3,6 millioner.

– Mangler dere rike onkler i KrF?

– Det ser sånn ut. Vi har ikke mange av dem, men får mye i sum fra medlemmene våre, svarer KrFs generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson.

– Derimot er det altså god kollektånd i KrF?

– Ja, det er det. Medlemmene våre er rause og stiller opp for partiet, svarer hun.

LES OGSÅ: KrF tappes for profiler

Men KrF har sine trofaste

SSBs tall omhandler enkeltbidrag på over 10.000 kroner gitt av bidragsytere utenom eget parti. Generalsekretær Frafjord Johnson opplyser at KrF har fått inn cirka 1,1 millioner kroner i gaver utenom tallet som rapporteres til SSB.

– Vi har desto flere givere fra fotfolket, som ikke har så mye å rutte med og som gir mye til mange formål. Det er vi takknemlige for. Mange av dem er faste givere, sier hun.

LES OGSÅ: Nå er selv Rødt større enn KrF

Millionærer støttet Venstre

Men i SSBs oversikt noterer altså et parti som Liberalistene seg for valgkampbidrag på hele 288.000 kroner. Minipartiet fikk 0,2 prosent av stemmene ved valget. Partiet De Kristne fikk 0,3 prosent.

NTB skriver at de politiske partiene mottok i alt 67 millioner kroner i bidrag under årets valgkamp. Nær 30 millioner av de samlede midlene gikk til Arbeiderpartiet. Høyre hanket inn det halve.

SV – som står fagbevegelsen nær – noterte seg for millionbidrag: 6 millioner totalt.

Venstre fikk inn hele 3,6 millioner og til den sentrale valgkampen var Christen Sveeas sitt selskap Kistefos bidragsyter med en million kroner.

Til Akershus Venstre – der Abid Q. Raja var listetopp – kom det inn bidrag fra flere millionærer. Ifølge offentlige registre sto Arne Blystad, Harald Moræus-Hanssen, Jens Ulltveit-Moe og Ola Mæle på bidragslistene.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter