Nyheter

KrF-Eriksen til Agenda

Dagrun Eriksen tar plass i styret til tankesmie for sentrum-venstre. KrFs tidligere nestleder mener partiet bør utforske venstresamarbeid også.

– Skal KrF være et reelt sentrumsparti, må vi kunne utforske sentrum-venstre også, sier Eriksen til Vårt Land.

For tiden er hun i full gang med å drive valgkamp som partiets førstekandidat i Nordland. Men om ikke lenge tar hun også plass i Agendas styre. Generalforsamlingen har nemlig oppnevnt henne, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og tidligere SV-statsråd Heidi Grande Røys som nye styremedlemmer.

– Jeg ble utfordret etter å ha deltatt i tankesmiens integreringsutvalg. Arbeidet der viste klare fellespunkter mellom sentrumspartier og venstresiden, forklarer Eriksen.

I dette arbeidet deltok blant annet Anne Beate Tvinnereim (Sp), Sveinung Rotevatn (V), Bård Vegar Solhjell (SV) og Jette F. Christensen (Ap).

LES MER: Vil forhåndsgodkjenne diskriminering

På flukt fra Høyre?

Eriksen sier hun er opptatt av at KrFs nye slagord «verdier som varer, verdier som varmer» ikke skal være noe «museumsprosjekt» for partiet – og kunne ha relevans i en ny tid.

– Da kan det å bidra i en tankesmie være et sted for å gå i dybden av en slik tankegang, sier Eriksen.

– Er du nå på flukt fra partiets egen regjeringsplattform: Et samarbeid mellom Høyre og flest mulig sentrumspartier?

– Nei, jeg mener akkurat det vedtaket var det riktige ut fra forutsetningene. Men da KrF valgte at de ikke lenger hadde bruk for meg i ledelsen, har jeg nå en friere rolle og kan delta i andre sammenhenger også, svarer hun.

– Hva slags signal sender du? At topper i KrF egentlig har hjertet til venstre?

– Nei, det handler om å bidra på nye felt når jeg nå er i en friere rolle og har tid til dette.

Utradisjonelt KrF-fylke

Eriksen ble valgt til KrFs førstekandidat i Nordland i fjor høst. Selv om hun ville fortsette som nestleder i partiet, valgte valgkomiteen ikke å innstille henne på nytt som nestleder foran årets landsmøte.

I dag har ikke KrF noe mandat fra Nordland, men nye styrkeforhold i sentrum, særlig Senterpartiets framgang, kan gjøre at KrFs «tradisjonelle» utjevningsmandater flytter på seg. Dermed kan et mandat gjerne komme i Nordland som andre steder der KrF trolig får reststemmer.

Kjenner Eriksen fra før

Agenda-leder Marte Gerhardsen ser fram til å ha Eriksen i styret.

– Valgkomiteen har ønsket å sette sammen et styre som er representativt for sentrum-venstre i norsk politikk. Vi kjenner Dagrun godt fra integreringsutvalget, og hun vil bidra med mye kunnskap, og gode, sterke verdier.

LES MER: Agendas agenda

Gerhardsen mener Agenda ikke legger skjul på sine hensikter.

– Vi er ærlige om at vi mener de beste løsningene for Norge finnes i skjæringspunktet sentrum-venstre. Det så vi blant annet i integreringsutvalget, der vi fant mye felles tankegods, og mange av anbefalingene fra utvalget er jo nå med i de forskjellige partiprogrammene.

Veivalg

Valgforsker Bernt Aardal ser med interesse på KrF-veteranens inntog i Agenda-styret.

– Det er jo en form for sosialdemokratisk tankesmie, noe som gjør dette til en form for veivalg. Det kan være interessant med tanke på den diskusjonen om regjeringsalternativ vi går inn i i høst. Samtidig er jo ikke Eriksen den første fra KrF som går inn i Agenda, sier professoren og nevner den tidligere KrFU-lederen Emil Andre Erstad, som er ansatt for rådgiver i Agenda.

Aardal presiserer også: – Jeg kjenner ikke til hvordan dette påvirker den interne diskusjonen i KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter