Nyheter

Krever avklaring om behandling

To år har 
gått siden Helsedirektoratet fikk beskjed­ om å lage retningslinjer 
for behandling­ av fortidligfødte, 
men lite har skjedd.

– Det er uforsvarlig at denne praksisen har fått fortsette. Det er svært trist å høre om fortvilte foreldre som lever i sorg og uvisshet om at det kunne ha vært gjort mer for å redde deres fortidligfødte barn, sier helsepolitisk talskvinne i KrF, Olaug Bollestad.

Både Unicef og Prematur-
foreningen etterlyste i Vårt Land på mandag tydelige, nasjonale retningslinjer for behandlingen av premature barn.

Samtidig slo overlege og professor Thor Willy Ruud Hansen alarm om de minste barna: Han synes det er problematisk at fortidligfødte får ulikt behandlingstilbud, alt etter hvor de er født i landet. Kriteriene for å vurdere livreddende hjelp for premature er også medisinsk uforsvarlige, pekte han på.

– Rydd opp

Også Bollestad i KrF mener det er urovekkende at sykehusene har ulik praksis på dette området:

– Nå må helseministeren rydde­ opp. Jeg vil utfordre han til å få på plass kriterier som sier at man uansett skal forsøke livreddende behandling. Det vil være svært krevende for helsepersonell å bruke skjønn i slike situasjoner, sier hun.

LES OGSÅ: – Ingen liker premature barn

Helsedirektoratet fikk for to år siden i oppgave å lage en nasjonal veileder om kvalitet og kompetansekrav for nyfødtintensivavdelingene. Men nye retningslinjer kommer ikke med det første. Og hva de faktisk skal inneholde er heller ikke klart.

– Direktoratet avventer undersøkelsen­ som Prioriteringsrådet holder på med som planlegges å bli ferdigstilt i løpet av året, samt direktoratets veileder som vil komme med krav til kompetanse og kvalitet, skriver Jens Grøgaard, seniorrådgiver i avdeling sykehustjenester, i en e-post til Vårt Land.

Lite har skjedd

Sykehusenes­ ulike behandlingsgrenser for premature var et tema som fikk stor medieoppmerksomhet i 2013. En stor artikkel i magasinet Plot fikk helseminister Bent Høie (H) til å proklamere at det ikke skal finnes noen systematisk ulikhet sykehusene imellom på dette feltet. Han forventet da at sykehusene ordnet opp selv.

Siden den gang har lite skjedd, påpekte overlege og professor, Thor Willy Ruud i Vårt Land på mandag. I dag brukes blant annet­ legens skjønn for å avgjøre­ hvorvidt de aller minste premature barna skal få livreddende behandling. Det er også en veiledende behandlingsgrense på 23 svangerskaps- uker. Disse kriteriene holder ikke mål, sa Ruud Hansen til Vårt Land.

Å fastslå svangerskapets varighet­ innebærer en feilmargin med opptil to uker. Det er også umulig for en lege å bedømme­ barnets levedyktighet. Om barnet overlever, viser seg først ved behandling. Overlegen tar derfor til orde for – som en veiledende hovedregel – å gi alle ekstremt premature barn livreddende behandling.

Les Torill Edøys innlegg «Alle mennesker skapt i Guds bilde» – og bidra i debatten i vårt nettforum!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter