Nyheter

Krenker østlige religioner av uvitenhet

Oslo-russen Funky Buddha blander Buddha med rus og våpen. Det reagerer buddhister på. – Misbruk av østlige religioner skyldes gjerne tankeløshet, mener professor.

– Funky Buddha krenker folks religiøse følelser. Buddha er en person som settes svært høyt blant buddhister. I dette russekonseptet misbruker de noe som er hellig for andre og setter det inn i en sammenheng som oppleves respektløst, sier Egil Lothe, leder i Buddhistforbundet.

Han har vært inne på Facebook-siden til Nordstrandrussen i Oslo hvor buddhismens grunnlegger står helt sentral. Logoen deres består av en gullglinsende Buddha-figur med bredt glis og med tittelen «Funky Buddha» under. På siden har russen også lagt ut en video der de har på seg gensere med den samme logoen og hvor de danser intenst med ølflasker i hånda. To av deltakerne bærer våpen.

En stor Buddha-figur er dessuten synlig gjennom hele musikkvideoen til russen.

– Alkohol og våpen hører ikke sammen med buddhisme, sier Lothe.

LES OGSÅ: Muslimsk ungdom blir mer tolerante

Buddha på do

Tidligere har lavpriskjeden Europris trukket Buddha-badematter fra sortimentet sitt etter reaksjoner fra norske buddhister. En interiørbutikk har fjernet servietter med grunnleggeren av buddhismen påtrykket. I mars fikk Berentsens bryggeri i Egersund hinduer på nakken. Etiketten på den ene ølsorten deres viser guden Ganesha, mente hinduistene. Bryggeriet avviste på sin side påstanden, og hevdet at det dreide seg om en frihåndstegning av et tilfeldig elefanthode.

Egil Lothe i Buddhistforbundet tror det sjelden ligger en vond vilje bak krenkelsene.

– Det går rett og slett på uvitenhet. Vi har vært i dialog med firmaene som tidligere solgte Buddha på badematte og servietter. Vi fikk raskt skriftlig beklagelse, og beskjed om at de ville trekke produktene. De var tydelige på at de ikke hadde ønske om å såre buddhister, sier han.

LES OGSÅ: – Vi er blitt mer tolerante

Romantisering

Også seniorprofessor Notto R. Thelle har inntrykk av at uheldig bruk av religiøse skikkelser skyldes tankeløshet, men også en romantisering av østlige religioner. Romantiseringen går tilbake til 50- og 60-tallets motkulturer, som hippie-bevegelsen, særlig i USA, men også i Norge, ifølge ham.

– På denne tiden var man veldig fascinert av østen, ikke minst ble zenbuddhismen betraktet som leken og udogmatisk, med rom for all slags eksperimentering. Søken etter åndelige verdier gikk sammen med rusbruk og seksuell løssluppenhet. Men fra buddhistiske miljøer ble det protestert kraftig, sier Thelle som er tilknyttet Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Unge reagerer mer på religiøs hets

Inspirert av nattklubb – Er det slik at elementer fra særlig østlige religioner i dag anses som «ufarlige» å ta i bruk?

– Misbruk av kristne symboler er vi vant til. Islam er det annerledes med. Jeg kjenner ikke motivene for bruk av buddhistiske symboler, men stort sett er det kanskje basert på velvilje, ettersom buddhismen blir idealisert som harmoniskapende og ikke-dogmatisk. Det gjør at den virker «snill» og «ufarlig».

Russen bak Funky Buddha avviser at konseptet deres har noe med religion å gjøre.

– Vi har rett og slett latt oss inspirere av en vanvittig kul nattklubb i Marbeilla med samme navn, som noen av gutta på bussen har besøkt tidligere sier bussjef Philip Wennersten.

LES OGSÅ: Mer åpne for å krenke kristne enn muslimer

Dropper navnet. – Har du forståelse for at bruken av Buddha kan virke krenkende?

– Jeg synes det er synd at de tolker det slik, for vi har ikke intensjoner om å krenke noen på noe som helst måte. Vi har stor respekt for andre og hadde selvfølgelig byttet navn dersom vi visste at det var folk som føler seg krenket, sier Wennersten.

Han opplyser at de nå har droppet navnet. Det skyldes ikke reaksjonene fra buddhistene, men fordi det er tradisjon å bytte navn på konseptet underveis i russetiden.

LES OGSÅ: Komikere tør ikke spøke med islam

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter