Nyheter

Krangler om seksuell modenhet

Frankrike vil innføre en ny lov som skal definere hvor gammel en må være for å kunne samtykke til sex. Landets justisminister mener 13 år kan være passe. I Norge vil psykolog Thore Langfeldt senke grensen.

Hvor gammel må man være for å kunne gi samtykke til sex? Justis­minister Nicole Belloubet provoserte mange da hun på radiostasjonen RTL sa at 13 år er en alder som er «verd å vurdere». Andre i regjeringsapparatet har anslått at alderen bør være 13, 14 eller 15 år.

Justisministerens uttalelse har vakt sterke reaksjoner i Frankrike, og demonstrasjoner i Paris.

– Jeg forstår ikke hvorfor hun sa det. Det tyder på uvitenhet om temaet, sier kvinnerettsaktivisten Alice Collett, til Daily Mail.

Juridiske gråsoner

To aktuelle saker har blåst liv i debatten: To menn som beviselig har hatt sex med 11 år gamle jenter, har sluppet unna voldtektsdom fordi påtalemyndigheten ikke kunne bevise at det ble brukt tvang.

– I Norge blir nå sex med mennesker under 14 år uansett sett på som voldtekt. Tidligere var det ikke sånn, og det er den slags lovgivning man fortsatt har i Frankrike, sier Ragnhild Hennum ved Juridisk fakultet på Universitetet i Oslo.

Ifølge fransk lov må en voldtekt innebære «vold, trussel overtalelse eller overrumpling». Om barnet har gitt samtykke, er det ifølge fransk lov ikke snakk om noen voldtekt. Det finnes derimot en annen paragraf som definerer sex mellom voksne og barn under 15 år som et overgrep, selv om det er gitt samtykke.

– Dette er en ordning som ikke fungerer i hele tatt, sier advokaten Pascal Cussigh, til France 24.

For mens voldtekt har en strafferamme på tjue år, har seksuelle overgrep en strafferamme på fem år.

– Så samfunnets reaksjon er en helt annen. Og selv om gjerningspersonen skulle bli dømt, er det ødeleggende at offerets samtykke blir regnet som en medvirkning til overgrepet. Jeg forstår ikke hvordan et offer kan få orden på livet sitt med en slik juridisk dom, sier Cussigh, som leder barnerettighetsorganisasjonen Coup de Pouce.

Absolutt grense

I europeiske land er den seksuelle lavalderen mellom 14 og 18 år, ifølge en oversikt på Wikipedia. Den viser at Tyrkia og Malta er blant de strengeste, mens Italia og Østerrike er blant de mest løsslupne. De fleste land i Europa har likevel gjort som Norge og satt grensen til 16 år. Hensiktene er å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne, samt beskytte barn og unge mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

– Hvor en setter den seksuelle lavalder henger typisk sammen med hva en regner som en
 nedre grense for når mennesker er i stand til å gifte seg og få barn, noe som igjen er knyttet til forventet levealder. Jo lavere levealder, jo tidligere måtte man få barn, sier Ragnhild Hennum ved Juridisk fakultet i Oslo.

– Etter hvert har det også blitt større bevissthet om at barn må beskyttes mot voksnes seksualitet blitt viktigere de av grunngivingen, sier hun.

Hennum mener europeiske land i hovedsak har en nokså lik tilnærming til spørsmålet, og mener forskjellene som finnes nå i hovedsak kan ses i sammenheng med når de unge får andre rettigheter – for eksempel retten til å inngå kontrakter, stemme, eller kjøre bil.

Kulturelt betinget

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt mener det hadde vært hensiktsmessig om Norge satte den seksuelle lavalderen ned til 15 år, det samme som i Sverige og Danmark.

– Slik kan vi unngå at noen blir seksualforbrytere bare de passerer Svinesundbroen. Det er uansett slik at ungdommers modenhet varierer veldig, slik at en femtenåring kan være på nivå med en nittenåring, og omvendt.

I motsetning til Ragnhild Hennum tror Thore Langfeldt det er dyptgripende kulturelle årsaker til at forskjellige
land regulerer området forskjellig.

– Det handler om hvor sterkt ønsket om å kontrollere seksualiteten er, og om hvor puritansk kulturen har vært. I Tony Blairs England var grensen 18 år for homofile og 16 år for lesbiske. Jeg tror det henger sammen med gamle forestillinger om at kvinner ikke har seksualitet, og at de dermed ikke kan straffes for det, sier Langfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter