Nyheter

Krangler om åpenhet

– Åpen folkekirke forsøker å ta patent på åpenhet, sier kirkeleder.

Valgkampen i Den norske kirke spisses til. En av de store kampsakene er om likekjønnede par skal få gifte seg i kirken. Og dessuten: Hvem er garantist for en fremtidig «åpen» folkekirke?

– Jeg forstår jo strategien til Åpen folkekirke. Men omgangen med fakta blir litt slumsete. Det er ikke bare de som er åpne, sier Bjørn Solberg. Han er leder i Borg bispedømmeråd og en av toppkandidatene på listen fra nominasjonskomiteen, som nå kjemper om å få bruke navnet Mangfoldig folkekirke.

– Ikke vårt ansvar å profilere andre lister, sier Erik Hillestad, Kirkelig kulturverksted-sjefen som profilerer Åpen folkekirkes lister.

LES OGSÅ: Kjente artister aksjonerer mot konservativ kirke

– Uheldig

Kirkepartiet Åpen folkekirkes mest profilerte sak er at homofile skal få gifte seg i kirken, noe som skal gjenspeiles i navnet. Men ikke bare denne organisasjonens kandidater står for åpenhet, mener Solberg:

– Jeg synes det er uheldig når Åpen folkekirke vet at mange på nominasjonskomiteenes lister deler deres synspunkt i vigselssaken.

På nominasjonskomiteens liste i Borg er det ifølge Solberg åtte som vil ha likekjønnet vigsel og fire som sier nei. En av toppkandidatene, Anne Enger, er dessuten medlem i Åpen folkekirke. Kandidatene fra Hamar bispedømmes nominasjons
komité, som også vil kalle seg for Mangfoldig folkekirke, har bare to kandidater som sier nei til 
homo-vigsel, påpeker Solberg.

– Og åpenhet handler om mer enn vielse av homofile, legger han til.

LES OGSÅ: Får likevel hete Mangfoldig folkekirke

Stoler ikke på andre

Men Erik Hillestad som er daglig leder i Kirkelig Kulturverksted, synes ikke det blir for enkelt å bare peke på Åpen folkekirkes liste som garantist for det han definerer som en åpen folkekirke.

– Kirkelig Kulturverksteds ansvar er å peke på Åpen folkekirke som alternativ. Blant annet har de et syn på likekjønnet vigsel som vi stoler på. Så må Solberg ta ansvar for at folk på andre lister som har dette standpunktet løftes frem, sier Hillestad.

I forrige uke ble det kjent at tretten artister engasjerer seg på Åpen folkekirkes vegne. Hillestad står i bresjen for aksjonen.

– Vi utelukker ikke at enkeltpersoner på andre lister også representerer en vid og åpen definisjon av hva kirke og kristendom er, men det enkleste og sikreste er å stemme på Åpen folkekirkes kandidater, mener kulturtoppen.

LES OGSÅ: Nesten like mange kvinner som menn

– Glemmer andre saker

Bjørn Solberg synes det er uoversiktlig hva Åpen folkekirkes kandidater mener i de store sakene.

– Det er mer uklart hva kandidatene deres mener om store og viktige saker i hvordan Den norske kirkes struktur skal være i tiden fremover, sier han.

Store saker i Den norske kirke skal behandles av Kirkemøtet som blir valgt til høsten.

– De som tror at det bare er én sak som gjelder her, stemmer sikkert på Åpen folkekirke. Men kirkevalget handler om mye mer. For eksempel: Hvem skal ansette prestene? Skal vi ha et bispedømmeråd i det hele tatt? Og hvordan burde sammensetningen av delegater på Kirkemøtet se ut?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Derfor mener han det er viktig med delegater på Kirkemøtet som kjenner strukturen og organiseringen til Den norske kirke.

– Erfaring med kirkepolitikk spiller selvsagt inn. I så måte er det flere erfarne kandidater på Borg bispedømmeråds liste enn på Åpen folkekirkes liste.

LES OGSÅ: Frykter navnekaos

Men Hillestad er helt uenig.

– Initiativet til Åpen folkekirke er blant annet for å unngå at en elite som sitter i råd og utvalg og dominerer kirken, blir valgt om igjen og om igjen. Mye kunnskap og bakgrunn fra det kirkelige rådshierarkiet kan vel så ofte være en hemsko som en fordel, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter