Nyheter

Korrupsjonsjegere tatt for korrupsjon

I Zimbabwe er fire av landets egne korrupsjonsjegere suspendert, mistenkt for grov korrupsjon.

Skandalen når helt til topps i Zimbabwes antikorrupsjons-kommisjon (ZACC). Kommisjonens tidligere toppleder, Ngonidzashe Gumbo, soner allerede en to års fengselsstraff for bedrageri. Han skal ha tappet organisasjonen for nærmere en halv million dollar, men fikk straffen nedsatt fra ti år blant annet ved å bidra til tilbakeføring av midlene.

Nå er fire av hans tidligere medarbeidere suspendert mens etterforskning pågår, mistenkt for å ha vært involvert i sin tidligere sjefs svindelforsøk, ifølge den statlige avisen The Herald.

LES OGSÅ: Fru Mugabe neste?

Desperat Zimbabwe-økonomi

– Når selv korrupsjonsjegerne tas med fingrene langt ned i pengesekken, illustrerer det både hvor gjennomkorrupt Zimbabwe er, og hvor desperat den økonomiske situasjonen er, sier seniorforsker Elling N. Tjønneland ved Chr. Michelsens Institutt (CMI).

Svindelen i ZACC skal ha gått ut på at Gumbo og de fire suspenderte avdelingssjefene brukte statlige penger til å kjøpe kontorlokaler som kommisjonen skulle leie, lokaler som de så overførte til et selskap de hadde opprettet som skalkeskjul for operasjonen.

Ønsker krisepakke fra IMF

Zimbabwes økonomi har gått fra vondt verre, og har nå såkalt negativ vekst. Den er så ille at president Robert Mugabe har måttet gå til Det internasjonale pengefondet (IMF) med bønn om kriselån.

– De elendige utsiktene tilskynder at den politiske eliten og de som har tilgang til offentlige midler gjennom statsselskaper og lignende, prøver å sikre seg og sine ved å tuske til seg fellesskapets penger, sier Tjønneland.

LES OGSÅ: Mer risikabelt å være korrupt toppleder

Han mener eneste grunn til at Zimbabwe ikke kollapser, er det store antallet zimbabwere som drar utenlands for å tjene penger de kan sende hjem. Det antas at mellom to og fire millioner zimbabwere til enhver tid prøver å tjene til livets opphold i nabolandet Sør-Afrika.

Korrupsjon over hele spekteret

I The Herald skriver nyhetsredaktør Takunda Maodza at korrupsjon finnes blant så vel skolerektorer, som direktører og offentlige tjenestemenn:

– Selv trafikkbetjenten krever en dollar eller to fra bilistene for å slippe defekte biler gjennom en veisperring. Det ser ut som korrupsjon er blitt en kultur og levemåte for oss som folk, skriver Maodza.

Han understreker at det ikke er fattigfolk som plyndrer kassene til statlige og private virksomheter. Ifølge Maodza er det et allerede rikt sjikt av direktører og toppfolk som forsyner seg grovt av felles midler for å bygge prangende hus og kjøpe dyre biler – i et tøylesløst jag etter eiendeler som kan signalisere deres høye status.

Bestikkelser fra studenter

Eksemplene på korrupsjon er tallrike. En leder ved kontoret som tildeler de såkalte Presidentens stipender, er ifølge The Herald anklaget for å ha tatt imot bestikkelser på mellom 500 og 1500 dollar fra studenter som søker studiestipender fra dette programmet.

LES OGSÅ: Vil vi savne klovnen Blatter?

Ifølge avisen samarbeidet avdelingslederen med henholdsvis en resepsjonist og en rektor ved to skoler. De speidet etter lovende studenter, som mot bestikkelser fikk løfte om stipendier, bestikkelser som de tre mistenkte så delte mellom seg.

Anklages for kampfiksing

Også fotballforbundet i Zimbabwe (ZIFA) rystes av påstander om juks. Forbundets tidligere leder Henrietta Rushwaya ble arrestert tirsdag, mistenkt for å ha bidratt i forsøk på kampfiksing, blant annet i en kvalifiseringskamp til Africa Cup of Nations 2017 mellom Zimbabwe og Swaziland.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Rushawaya innrømmer å ha vært i kontakt med et kartell av kampfiksere, men hevder at hun arbeidet i samråd med det internasjonale fotballforbundet FIFA for å avsløre jukset.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter