Nyheter

Koranskole delte info om oppdragervold

Facebook-siden til Islamskole­ ­Bærum delte tekster som ga ­detaljerte råd om oppdragervold. – Ikke skolens policy eller praksis, sier daglig leder.

Bilde 1 av 4

«Som en siste utvei, og hvis det blir nødvendig, kan du slå barnet ditt», heter det i en artikkel som Bærum islamskole lenket til på Facebook-siden sin i ­januar. ­Artikkelen gir foreldre tips til hvordan man får fromme og lydige barn. Hvis det hverken virker å forklare barnet eller holde tilbake «smil, klemmer og gode ord», kan foreldre slå, heter det i artikkelen «Tips til hvordan forbedre dine muslimske foreldreferdigheter» på musliminc.com.

Artikkelen gir visse betingelser: «I islam er det spesielle regler og begrensninger (for slag): Du kan ikke slå barnet i ansiktet ­eller magen. Du kan ikke slå barnet mer enn maksimalt tre ganger. Og du kan ikke treffe barnet ditt så hardt at det medfører et kutt eller blåmerke på huden.»

Åpner opp for vold

Også i ­desember la Bærum islamskole ut en lenke til en nettside, al-islam.org, som under gitte betingelser går god for vold mot barn. I artikkelserien de har henvist til, om religiøs opplæring av barn, siteres det fra en hadith: «Lær barna bønnen når de er sju, og slå dem hvis de ikke leser den når de er ti», siteres det fra en hadith. I en annen artikkel på samme nettside gis det detaljerte beskrivelser av hvordan man skal bruke slag som en del av barneoppdragelsen.

Daglig leder for Islamskole Bærum, Imran Mushtaq, sier til Vårt Land at han ikke visste at Facebook-siden hadde delt slikt innhold.

– Trolig er det en lærer hos oss som har funnet noen nyttige punkter i artikkelen, men som ikke har fått med hva siden sier om vold. Oppdragervold er ikke policy hos oss, og foregår heller ikke hos oss. Disse lenkene skal umiddelbart fjernes fra siden vår, sier Mushtaq, som er tidligere nestleder i Islamsk Råd Norge. Skolen ble stiftet i mai i fjor og tilbyr blant annet undervisning i islam i helgene for barn og ungdom i alderen 6 til 20 år.

Artiklene var fjernet da Vårt Land gikk i trykken i går ettermiddag.

– Kan vold mot barn forsvares ut ifra islam, Mushtaq?

– Tekstene er hentet fra en utenlandsk kontekst, og gjelder ikke i vår norske kontekst. Profeten er vårt beste eksempel, og han slo aldri et barn i hele sitt liv, sier Mushtaq.

Det er også den muslimske TF-studenten og samfunnsdebattanten Maryam Trine Skogens klare oppfatning.

– Det finnes ingen religiøse kilder til oppdragervold i islam noe sted. Tvert imot: Profeten slo aldri noen, selv ikke sine døtre som levde i en tid da kvinnene hadde en lavere status, sier Skogen, som også er medlem av ­medie- og informasjonskomiteen i Rabita-moskeen i Oslo.

Vers kan imidlertid mistolkes, påpeker hun.

– Det står i Koranen at mannen får lov til å slå kvinnen hvis hun ikke tar imot veiledning, men dette må leses med utgangspunkt i en tid hvor mannen var over­hodet i familien og stod til ansvar for huset og det som foregikk der. I dag tolker man det som at mannen har et ansvar for å sørge for endring, sier Skogen.

LES OGSÅ: Planlegger muslimsk grunnskole

Anbefalt tradisjon

Over store­ deler av verden har vold mot barn en religiøs dimensjon, ­mener Per Isdal, nestleder og psykolog i Stiftelsen Alternativ til Vold.

– Majoriteten av alle land i verden tillater fysisk avstraffelse av barn. I flere land er vold mot barn dessuten en anbefalt tradisjon. Dette er et problem også fordi avstraffelsen er knyttet til tro, sier han.

Han viser til at det i USA fortsatt finnes lærebøker for store, kristne menigheter hvor foreldre får klare anbefalinger om å slå barna sine. Også små, kristne menigheter i Norge har plukket opp disse strømningene og ­anbefaler fysisk avstraffelse ut ifra Bibelen.

Men også kultur er en dimensjon ved fysisk avstraffelse av barn. Samtidig ser praksisen ut til å være mest styrt av situasjon, påpeker han.

– Det ser vi for eksempel i land hvor alkohol er forbudt, og hvor nordmenn tilpasser seg sitasjonen de er. Fra nederlandsk forskning vet vi at slik er det med vold også. Minoriteter vil rimeligvis ta med seg sin tro inn i en ny kultur, men de vil allikevel i ganske stor grad endre praksis tilpasset den nye kulturen, sier han.

LES OGSÅ: Jiwan Subedi trengte et mirakel

Større bevissthet

Aftenposten publiserte i mars i fjor en gjennomgang av familievold-dommene i Oslo tingrett de tre siste årene. Kartleggingen viser at 82 av 89 personer som er dømt for vold mot barn har innvandrer bakgrunn. Ni av ti dømte har bakgrunn fra Asia og Afrika.

Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen mener det trengs mer folkeopplysning om hva vold gjør mot barn. Dette må også rettes mot religiøse miljøer.

– Min erfaring er at denne kunnskapen fortsatt ikke er ­allemannseie, og derfor bør både Folkehelseinstituttet og andre å være aktive for å få den ut, sier hun.

En generell bevisstgjøring mener også samfunnsdebattant og muslim, Tina Shagufta Kornmo, må til. Samtidig synes hun at muslimske miljøer, og da særlig i Oslo, de siste årene har blitt flinkere å ta opp tematikken og er den bevisst.

– Mitt inntrykk er også at mange moderne muslimer, både lærde og ikke lærde, avviser slag mot barn som en del av muslimsk oppdragelse, sier hun.

LES OGSÅ: Noen syrere vender nå hjem til dette

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter