ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

– Konvertitter holder på troen

Muslimer som konverterer til kristendommen i en asylsøker­prosess, forblir kristne, erfarer Rune Fiskerstrand i Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA).

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Utlendingsnemnda (UNE) er ofte skeptisk til asylsøkere som har konvertert til kristendommen. Vår erfaring er at de nye kristne fortsatt er aktive i ­menigheter mange år etter at de har fått oppholdstillatelse, sier KIAs regionsleder i Øst, Rune Fiskerstrand.

Hvor mange muslimer i Norge som konverterer til kristendommen, finnes ingen tall på. Fisker­strand kjenner selv til flere hundre mennesker som har blitt kristne de siste årene. De fleste omvendelsene har skjedd i en asylsøkerprosess, er hans erfaring. Flere av dem har vært muslimer, men mange har også levd i et religiøst vakuum etter for ­eksempel å ha avskrevet ­islam på grunn av regimet de kommer fra.

Bekreftelse på reell tro

Hvorvidt konverteringene til asyl­søkerne er reelle, er det UNE – og noen ganger domstolen, som skal avgjøre. I flere saker­ opp gjennom årene har både Den norske kirke og andre kirkesamfunn kritisert UNE for å mistro konvertitter.

Konvertitter

  • Mediene har en rekke ganger skrevet om tidligere muslimer som søker asyl i Norge med konvertering til kristendommen som begrunnelse.
  • 30. desember meldte UNE at et flertall av afghanske, iranske og irakske asylsøkere som forteller om konvertering, gjør dette først etter endelig asylavslag i UNE.
  • Fra og med 1. januar 2017 har påståtte konvertitter krav på å få ha med seg fagpersoner på tro, for eksempel en prest, når saken deres blir behandlet i nemndmøte i UNE.
  • Bakteppet for dette ettårige prøveprosjektet er innspill fra en rekke menig­heter og kirkeansatte som har opplevd at deres vurderinger ikke er blitt tatt hensyn til i konvertittsaker.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer