ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Konspirasjonsteoriene blomstrer på den kristne høyresiden

Ateister styrer vitenskapen. Barnevernet vil ødelegge konservative familier. Muslimer og media går sammen om å promotere islam. Konspirasjonsteoriene har gode vilkår på den ytterste kristne høyresiden.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

At jøder drakk blodet til kristne barn for å håne den kristne nattverden, var en av middelalderens mest utbredte konspirasjonsteorier. I 2017 lever denne typen teorier i beste velgående, men jødene er blitt byttet ut med arbeiderbevegelsen, ateister og barnevernet, og barnemordene med omsorgsnekt og informasjonskontroll.

Blant miljøene som dyrker slike teorier er den kristne høyresiden. Professor i religionshistorie ved NTNU, Asbjørn Dyrendal har i en årrekke studert konspirasjonsteorier og miljøene rundt dem. Han forteller at det er liten forbindelse mellom konvensjonell religion og konspirasjonsteorier. Når religionen blir mer marginal – og samtidig beveger seg i politisk retning, er bildet annerledes.

– Det er blant politisk høyreorienterte kristne som sympatiserer med Frp og partier enda lenger til høyre du finner den tydeligste orienteringen mot konspirasjonsteorier i Norge, forteller han og legger til at et tilsvarende bilde også tegner seg internasjonalt.

Sammensvergelser

Frykt for det skjulte

  • Konspirasjonsteorier tar oftest utgangspunkt i historiske hendelser, og består av utvalgte fakta og spekulasjoner som til sammen skal bevise at det står en overordnet, ondsinnet konspirasjon bak.
  • Selve mangelen på konkrete beviser brukes ofte i seg selv som et argument for at noen prøver å holde noe skjult for offentligheten.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer