ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Kongen dropper Kirkemøtet

Kong Harald har for første gang meldt avbud til Kirkemøtet, Den norske kirkes toppmøte.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Vi er lei oss for at kongen ikke kommer til Kirkemøtet i Trondheim i april. Kongen har svart at han ikke har anledning til å være til stede. Det er ikke gitt annen begrunnelse, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet.

Kirketoppen har ingen indikasjoner på at kongens nei har sammenheng med at Stortinget i 2012 vedtok grunnlovsbestemmelsene som gjør Norge til en konfesjonsfri stat og Den norske kirke til et mer selvstendig og likestilt trossamfunn.

Etter dette har kongen ikke lenger noen formell kirkelig lederrolle.

– Ikke på folkekirkens bekostning

Grunnloven

  • 21. mai 2012 vedtok Stortinget endringer i Grunnloven, som innebar avvikling av den lutherske statsreligion i Norge og det statlige kirkestyret.
  • Samtidig ble det foretatt endringen av Kongens formelle rolle i Den norske kirke, som har som konsekvens at Kongen ikke lenger er overhode for dette kirkesamfunnet. Monarken skal ikke lenger «haandheve og beskytte» den evangelisk-lutherske Religion eller «anordne al offentlig Kirke- og Gudstjeneste», som det fram til 2012 sto i Grunnloven.
  • Da den fremtidige kirkeordningen kom på politikernes dagsorden grep Kong Harald i 2008 personlig inn og hindret at kongens kristne bekjennelsesplikt ble fjernet fra Grunnloven. Han ønsket ikke religionsfrihet for seg selv og sine etterkommere, og politikerne gjorde ved grunnlovsendringene i 2012 som kongen ønsket. Paragraf 4 i Grunnloven har derfor nå følgende ordlyd: ‹Kongen skal stedse bekjende sig til den evangelisk-lutherske religion.»
  • Kilde: Vårt Land

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer