Nyheter

Konfirmasjon krasjer med 1. mai – politikere reagerer

Rjukan kirke arrangerer konfirmasjon på 1. mai. Det skaper reaksjoner lokalt.

– 1. mai har en helt spesiell historie og tradisjon på Rjukan. Det hadde jeg forventet at kirken skulle forstå. 1. mai er hellig for oss, uttaler Steinar Miland (SV) til avisen Varden, som omtalte saken først.

Miland får støtte fra Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp), som også synes det er uheldig. Mens regionsekretær i Fellesforbundet, Rolf Jørn Karlsen, uttaler til avisen at det er «veldig synd og veldig lite gjennomtenkt».

– Kunne vist hensyn

Tom Nilsen, leder LO i Tinn, er opptatt av å ha et godt forhold til kirken.

– Jeg vet at noen har hisset seg veldig opp og synes dette er en provokasjon, sier Nilsen og legger til:

– Men jeg klarer ikke hisse meg veldig opp og synes ikke det er behov for å bli uvenn med kirken.

LES OGSÅ: Få unge sier at de tror på Gud. Likevel konfirmerer de seg

Nilsen forteller at de har en årlig tradisjon der de legger ned krans og minnes de falne ved Rjukan kirke om morgenen 1. mai.

– Jeg synes kirken kunne vist hensyn og snakket med oss på forhånd. Det beste hadde vært at de hadde utsatt konfirmasjonen en uke. Det burde falt kirken inn at 1. mai er en offentlig høytidsdag der arbeiderbevegelsen holder sine arrangementer.

– Beklagelig

Nilsen mener det også blir arrangert konfirmasjon andre steder i Telemark 1. mai og tror årsaken er at få prester gjør det vanskelig å få avviklet konfirmasjon i alle kirkene. I tillegg til at første helgen i mai tradisjonelt sett er en helg det arrangeres konfirmasjon.

– Det er beklagelig hvis våre planer for konfirmasjonen skaper reaksjoner, sier prost Asgeir Sele i Øvre Telemark prosti til Varden.

– Rart

– Det er forståelig at det blir reaksjoner når det kommer et konkurrerende arrangement til arbeiderbevegelsen, sier Harald Berntsen, som er magister i historie og forfatter med arbeiderbevegelsens historie som spesialfelt.

LES OGSÅ: Katolsk ungdom dropper kirken etter konfirmasjonen

Han kjenner ikke til lignende tilfeller der konfirmasjon er blitt arrangert på 1. mai.

– Det er ingen land i verden der arbeiderbevegelsen står sterkere enn i Norge, og 1. mai har større oppslutning nå enn det hadde mot slutten av 60-tallet, sier Berntsen og legger til:

– Med gudstjeneste på formiddagen 1. mai kommer det i direkte konkurranse med når demonstrasjonstoget avvikles. Jeg vet ikke om det er ubetenksomt, men det er rart å ha konfirmasjon på en slik dag.

– Krasj

– Konfirmasjon har en lang tradisjon i lokalsamfunnene, men noen ganger krasjer det med andre viktige høytidsdager, sier Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i Kirkerådet.

– Men jeg har ikke hørt om den type kollisjon tidligere hvor konfirmasjon krasjer med 1. mai, legger han til.

Wirgenes understreker at 1. mai er en viktig dag, som også har sin egen tekst i kirkeåret.

– Hva tenker du om at det arrangeres konfirmasjon på 1. mai?

– Vi mener ikke så mye om de valg lokale menigheter gjør.

– Forstår du at det i denne saken kommer negative reaksjoner?

– På generelt grunnlag forstår jeg at noen reagerer. Også i min familie har 1. mai vært en historisk viktig dag, med tanke på identitet, kultur og spesifikke utfordringer.

Ifølge Wirgenes har hverken Kirkerådet eller bispedømmene oversikt over om det er andre steder i landet hvor konfirmasjon i år sammenfaller med 1. mai-feiringen, eller om dette har skjedd tidligere.

– Opp til kirken

Gjennom sin kommunikasjonsrådgiver Anders Horn uttaler LO-leder Gerd Kristiansen dette i en tekstmelding på spørsmål om hva LO tenker om at konfirmasjon arrangeres 1. mai: «Det er et kirkelig anliggende. Dette må kirken avgjøre selv.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Konfirmasjonsrådgiver Inger-Johanne Slaatta i Human Etisk Forbund har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men Varden opplyser at det for noen år siden ble arrangert humanistisk konfirmasjon på Rjukan 1. mai.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter