Nyheter

Kommuner kunne fått psykologpenger

Kommuner kan få millionbeløp for å bosette flyktninger med angst og traumer.

Men støtteordningen er ikke godt nok kjent, tror Beate Bjerkestrand, rådgiver og saksbehandler ved Kvalifiseringssenteret for innvandrere i Trondheim.

Vårt Land fortalte nylig historien om den mindreårige asylsøkeren Abraham som tok sitt eget liv da han hadde fått opphold i Norge. Men som avisen har fortalt er det stort sprik i kommune-Norge i hvilket tilbud flyktninger får til å håndtere traumer og selvmordstanker.

Beate Bjerkestrand jobber i den kommunen i landet som i flere år har vært blant de beste på å bruke statens kompensasjonsordninger for å bosette flyktninger. Spesielt gjelder det å ta i bruk såkalte tilskuddsordninger, ordninger som skal kompensere kommunene for å bosette flyktninger som trenger ekstra oppfølging.

– Vi kan søke om ekstra tilskudd for å følge opp flyktninger som sliter med å ha blitt utsatt for vold. Eller med angst, depresjon, posttraumatisk stressyndrom eller psykiske plager fra andre traumer.

LES MER: Fikk opphold i Norge – så tok han sitt eget liv

Kan hyre inn private psykologer

Hun sier at tilskuddet gir Trondheim kommune mulighet til å få inn ekstra hjelp som strekker seg utover den ordinære helsetjenesten og tilrettelegging i skole og barnehage.

– For eksempel kan vi kjøpe inn privat psykologhjelp i en periode. Vi ser at mange kommer seg videre i jobb eller skole etter et par år, ved hjelp av de ekstra tiltakene vi kan sette i gang med tilskuddet, sier Bjerkestrand.

LES MER: Psykisk helsehjelp til flyktninger er helt opp til kommunene

Ikke alle kommuner søker

Tilskuddet kommer i tillegg til det såkalte integreringstilskuddet, som alle norske kommuner mottar de første årene de bosetter flyktninger. Men i motsetning til integreringstilskuddet, må kommunene aktivt søke om ekstratilskudd, for eksempel for å følge opp flyktninger med funksjonshemninger eller atferdsvansker.

Det er det ikke alle som gjør, tror Bjerkestrand.

– På landsbasis har nok ikke denne ordningen vært godt nok benyttet, sier hun.

LES MER: Vil ha forebyggende arbeid på mottakene

Kan få millionbeløp

Ordningen kan like fullt generere store ekstrainntekter til kommunene, som kan brukes til å følge opp flyktningene bedre. For hver flyktning med store funksjonshemninger eller atferdsvansker, kan de søke om ekstratilskudd på opp mot 1,1 millioner kroner over fem år.

Beløpet er satt for å matche Helsedirektoratets ordning for spesielt ressurskrevende innbyggere, opplyser Imdi Vest. Regionavdelingen av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har ansvar for ordningen.

Ifølge Imdi Vest krever de heller ikke spesifikke diagnoser for å gi ut penger. Kommunen kan søke om penger for alle flyktninger som gir mer enn 100.000 årlige ekstrautgifter. Det kan være alt fra transport eller bemanningsutgifter på grunn av bevegelseshemninger. Eller som følge av traumer og psykiske plager.

LES OGSÅ: Flyktningbarn syns det er vanskelig å få venner

Trondheim får mest

Trondheim er den kommunen som har fått flest slike tilskudd gjennom flere år på rad, opplyser Bjerkestrand. For dem er ordningen helt uunnværlig, mener hun.

– Uten de ekstra tilskuddsmidlene ville det vært vanskelig å gi et like godt tilbud til nyankomne flyktninger som det vi nå har mulighet til.

– Tror du det psykiske helsetilbudet ville vært dårligere uten tilskuddet?

– Ja, det er helt klart. Totalt sett er det for dårlig i dag også, jeg skulle ønske vi kunne gitt et bedre tilbud i dag.

LES OGSÅ: Slik skal lærere stoppe unge fra å ta livet sitt

Alle kommuner kan få

Hun forteller at flere nå begynner å se potensialet i ordningen, men tror mange kommuner har en del å gå på. Tilskuddsordningen bærer navnet «for personer med alvorlige, kjente funksjonshemminger og atferdsvansker». Men Bjerkestrand tror ikke alle kommuner nødvendigvis skjønner at angst og depresjon kan inngå.

Det siste året har de i Trondheim imidlertid begynt å få henvendelser fra andre kommuner som vil lære mer om arbeid med å få tilskudd.

Potensialet for at flere får tilskudd er stort: Alle som søker og oppfyller vilkårene, får penger, opplyser Imdi Vest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter