Nyheter

Kommunekamp for søndagsfri

101 av 109 kommuner ber regjeringen droppe søndagsåpne butikker. Bare to kommuner støtter forslaget fullt ut.

Høringen gjelder både et forslag fra regjeringspartiene om frislipp av handel på hviledagen, og alternativt et forslag om å gi kommunene selv søndagsmakt. 118 kommuner har svart på høringen. Torsdag, da Vårt Land gjorde sin gjennomgang, var bare 109 av svarene leselige. Gjennomgangen viser at kommunene verken ønsker søndagsåpne butikker eller retten til selv å bestemme over egen handelsstand.

Det var Kommunal Rapport som først omtalte saken.

Dobbelt nei

96 av kommunene sier klart nei til begge forslag. Etter å ha forhørt seg med tillitsvalgte og den lokale næringen, melder kommunene inn en rekke bekymringer rundt forslaget.

LES OGSÅ: Står fast på søndagsåpning

Askøy kommune skriver at «denne endringen medfører en stor ulempe for de lokale, små bedrifter. De vil få større problemer med å følge opp konkurranse mot de store kjedene dersom disse endringene trer i kraft».

Bekymringen for de mindre butikkene går igjen i mange av svarene. I Ringsaker frykter kommunestyret for faghandelen og fremtidig grundervirksomhet om det åpnes for søndagshandel: «Det ... vil sette press på eieren til selv å måtte jobbe på søndager, som gjøre at flere vil kvie seg for å fortsette. Det er også en frykt for at færre vil tørre å starte opp og realisere sine ideer og drømmer», står det i kommunens høringsuttalelse.

Ordførere av alle partifarger sier nei.

Klima

Familiers felles fridag nevnes av svært mange som begrunnelse for motstand mot søndagshandel. Askim advarer i tillegg mot klimakonsekvensene av forslaget:

«Forslaget vil bidra til auka klimagassutslepp, på grunn av auka varetransport, fleire arbeidsreiser og oppvarming. I sum vil CO2-utsleppa auka kraftig når fleire hundre tusen arbeidstakarar og konsumentar skal jobba og handla ein ekstra dag.»

LES OGSÅ: Blåsøndag for Solberg

Flere kommuner frykter også for aktiviteten i sentrum om kjøpesentrene får holde åpent på søndager.

Gjøvik kommune skriver at «Sentrum og distrikt vil tape mot butikksentrene. De siste årene har vi opplevd en dreining i handelen i Gjøvik, bort fra sentrum og over til kjøpesentrene som er lokalisert utenfor sentrum».

Vil ikke bestemme selv

Regjeringen har i dag ikke flertall for sitt forslag om fullt frislipp, men et alternativt forslag fra Venstre går ut på å la kommunene selv bestemme over butikkenes åpningstider. Det ønsker bare de færreste av kommunene som har svart.

Vestvågøy, Træna, Selbu, Rælingen og Frøya ønsker ikke søndagsåpent, men skriver at de vil få bestemme det selv om Stortinget likevel vedtar en liberalisering.

Ulstein og Stryn er positive til at kommunene kan gjøre små lokale justeringer, som å holde åpent et begrenset antall søndager i året i forbindelse med festivaler og arrangementer.

LES OGSÅ: Hareide åpner for å forhandle om søndagsåpent

96 kommuner sier klart nei til selv å bestemme. Argumentet som går igjen er at det vil bli vanskelig for noen å holde stengt om nabokommunen åpner butikkene.

Vinje sammenligner en slik situasjon med hensynsløse kinoseere: «Ein kan frykta at den føreslåtte liberaliseringa av lova kan fungere omtrent som når nokon reiser seg i ein kinosal for å sjå betre. Så må dei som sit bak reise seg. Butikkeigarar kan føle seg tvinga til å opne fordi dei fryktar at butikker i nabokommunar vil stele kundar.»

Bærum tar ikke stilling til søndagsåpent i seg selv, men ønsker like regler over hele landet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Litt støtte

Ullensaker sier ja til begge forslagene. Råde sier ja til søndagsåpent, men mener det vil skape problemer om det skal være ulik praksis i ulike kommuner. Drammen og Tinn skriver at de ønsker seg lokalt selvstyre i denne saken. Frogn skriver at de tar forslaget til orientering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter