ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Kollektkurven blir stadig dyrere

Bankene vil ikke lenger ta imot kontantene fra norske givere. Private aktører krever en større del av kollektinntektene for å håndtere pengegavene.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

I morgen sendes kollektivkurven rundt til 700.000 nordmenn på årets største gudstjenestedag. Kollekten er tilsvarende raus, men stadig mer av den går til administrasjon av sedlene og myntene som gis.

– Å gi penger kontant er en god tradisjon, men det er blitt en kostbar øvelse. Noen ganger er det dyrere å håndtere kontantene enn beløpet som kommer inn i kollekt. Derfor skulle vi gjerne sett at menighetene ble kontantfrie og at alle gav elektronisk, sier kirkeverge Robert Wright i Oslo kirkelige fellesråd.

Det er også ønsket til bankene:

– Ingen av bankene i Oslo vil ta imot konvolutter med sedler og mynter fra menighetene lenger, sier økonomisjef Tor Fredrik Wisløff i Oslo kirkelige fellesråd.

Julaften

  • Julaften er den dagen i året da flest nordmenn er i kirken og da det samles inn flest penger.
  • I 1995 var 563.000 personer på gudstjenester i Norge. Et forsiktig anslag er at minst 150.000 mennesker julaften er på gudstjenester i Den katolske kirke og i frikirker.
  • I mange kirker er det tradisjon for å ha offer til Kirkens Nødhjelp julaften. Til jul fjor fikk Kirkens Nødhjelp 11,7 millioner kroner i offergaver fra 827 menigheter over hele landet.
  • Økonomisjef Tor Fredrik Wisløff i Oslo kirkelige fellesråd sier at praksis i Oslo-menighetene ved offer til for eksempel Kirkens Nødhjelp, er at offeret uavkortet sendes til mottakeren, mens menigheten må påta seg kostnader ved håndtering av de innsamlede midlene.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer