Nyheter

Knutby-forsamling dropper Kristi brud

Den omstridte Knutby-menigheten snur om Kristi Brud: Det er ingen person, sier pastor. Nå har Åsa Waldau, som ble kalt «Kristi brud», forlatt Knutby.

– Jeg vil for tydelighetens skyld markere at vi helt har forlatt den omdiskuterte Kristi brud-teologien. Det er problematisk når en person får for stor posisjon. Hva det kalles for spiller egentlig mindre rolle, sier Peter Gembäck – som nå er den eneste pastoren igjen i kirken, til den svenske avisen Dagen.

De siste månedene har det skjedd store ting i menigheten som for snart 13 år siden ble rystet av et mord og et mordforsøk. Blant annet har pastor Urban Felt forlatt menigheten og Knutby. Det samme har Åsa Waldau – storesøster til drepte Aleksandra Fossmo – gjort.

Forlovet med Jesus

Åsa Waldau, som var pastor i menigheten til 2009, har gått under tilnavnet Kristi brud etter drapssaken. Det ble fortalt at hun i en seremoni i 1999 ble forlovet med Jesus og fikk tittelen Kristi Brud. Dette har Waldau alltid tilbakevist, men i 2013 fortalte kilder til Dagen at hele tiden, helt siden den omtalte seremonien, betraktet Waldau seg som Kristi brud. Enkelte utenfor menigheten hevdet at hun hadde en slags kultstatus.

Gämback bekrefter nå at menigheten har hatt en lære som om Kristi brud som skiller seg fra den vanlige tolkningen – at Kristi brud er den verdensvide kirken.

– Det vi alltid har sagt når det gjelder Kristi brud, er at det kan han vært knyttet til en person, snarere enn en forsamling. Men det har ikke vært en offisiell holdning at det var Åsa som var bruden, sier han til Dagen.

Mystisk person

Likevel har det vært mange i menigheten som mente at Waldau hadde en opphøyd og spesielle posisjon i menigheten. Gembäck vil ikke svare på om han har trodd på Kristi brud-læren selv.

Til tross for at Waldau ikke har vært pastor på sju år, har hun hatt stor innflytelse på menneskene i forsamlingen. Nå når hun har forlatt menigheten og Knutby håper Gämback at mystikken som har vært knyttet til menigheten blir borte.

– Det har fantes en mystikk rundt Kristi brud-læren, og den er vanskelig å sette fingeren på. Men jeg tror at det bunner i at Åsa Waldau er et spennende menneske. Det finnes en mystikk rundt henne. Den har ingenting med Kristi brud å gjøre. Den hadde vært der uansett, sier han.

Helseskadelig personkult

Omtrent samtidig med at Waldau forlot menigheten, har også pastor Urban Felt gjort det samme. Felt har ikke vært blant de kjente ansiktene utad, men har vært med i forsamlingen siden før drapssaken.

– Urban har forlatt sin pastortjeneste fordi han har misbrukt sitt embete. Vi anser det som er kommet fram som så graverende at han var tvunget til å forlate sin posisjon, sier Gembäck til Dagen.

Da Dagen intervjuet tidligere medlemmer av menigheten i 2013, fortalte de at felt hadde en veldig sterk posisjon i menighetene, og at enkelte så på ham som en stedfortredende Jesus. Gämback vil ikke være konkret på hva Felt har gjort, men sier følgende:

– Han har trampet på mennesker på i sjelsorgsamtaler. Han har bygget opp en kultur rundt seg som har vært direkte helseskadelig. Mennesker har vært redde for ham. Jeg vil gå så langt som å si at han har misbrukt Guds navn, sier han.

Det eneste Felt vil si til Dagen er at det er en vanskelig og følelsestung situasjon.

«Jeg roper til Gud om tilgivelse for synd og for gjenopprettelse for alle innvolverte», skriver han i en tekstmelding.

Hjelp fra psykiatere

Gämback tar også en stor dose selvkritikk for situasjonen i menigheten de siste årene.

– Vi så en frukt i forsamlingen som var så graverende at det umulig kunne være fra Gud. Vi så at vi hadde en kultur som gjorde mennesker vondt. Langt fra læren til Jesus, sier han.

Menigheten skal nå få ekstern hjelp fra sjelesørgere og psykiatere.

Dagen har ikke klart å komme i kontakt med Åsa Waldau.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter