Nyheter

Knep for lukking

Slaget om søndagen kan ende i lokale oppgjør. Enkelte partier kan bli vanskelige å kjenne igjen.

Øverst i saken finner du Vårt Lands gjennomgang – og guide til den store søndagsstriden.

Spørsmålet om hvor mye søndagen skal åpnes for vanlig handel vil nå bli avgjort av lokalpolitikerne dine.

Men først skal Stortinget avklare saken. Der har Venstre vippestemmene og deres løsning blir i praksis så langt Høyre/Frp kommer med søndagsåpent.

Venstre-ledelsen mener kommunene selv skal få erklære seg eller deler av kommunen for turistkommune. Da kan kommunen få unntak fra dagens regler og tillate søndagshandel.

Reglene for hvem som kan definere seg som turistkommune er i utgangspunktet strenge, men i enkelte fylker har fylkesmannen vært relativt liberal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lokale nøtter

Derfor har enkelte norske turiststeder – som Beitostølen i Oppland – utviklet søndagshandel på bred front. En ukjent X er om også om dagens unntaksregler for turiststeder skal lages på nytt: Strengere eller mer liberale?

Noen steder kan spillet om søndagshandel bli friskt – og kanskje dramatisk.

For KrF er partiet som sier «nei-nei-nei» til alle endringer – og vil bruke alle knep for å hindre liberalisering. Også det å blokkere andre partiers makt.

LES OGSÅ: Kommentaren att av debatt

KrFs blokade

Alt tidlig i valgkampen varslet toneangivende, lokale KrF-ere at om de kom i en vippeposisjon, så kunne blåblå glemme søndagsåpent lokalt dersom de ville ha KrF med på laget.

Det gjelder i Norges største byer: Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand – eksempelvis. I Stavanger er Høyre enige med KrF.

Noen partier tenker uansett større enn årets lokalvalg. Stortingsvalget om to år skal for dem munne ut i en omkamp om det som de blåblå og Venstre nå vil lukke opp.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter